Herning2022:

For en deilig, deilig gullhest han er!

Det var ren magi onsdag kveld på Stutteri Ask Stadium da freestyle-finalistene i VM danset seg mot medaljer. Og magisk i særklasse, det var vinneren Glamourdal med fabelaktige Charlotte Fry i salen.

52277693419 55d06afa16 k
Ganske enkelt en helt, helt fantastisk hest - VM-gullhesten Glamourdale - med en ditto fantastisk ung, britisk rytter Charlotte Fry. (Foto: FEI/Leanjo de Koster)

Igjen ble pallen i Herning fylt opp av unge stjerner på vei opp, som sammen med sine hester lyste enda mer enn både lyskastere og fyrverkeri til sammen. Det er fantastisk å se at toppen i dressuren byr på stadig flere stjerneskudd – og at disse ekvipasjene sammen har en slik kvalitet og viser frem dressursporten på en slik måte at det gir både gåsehud og hjertebank hos alle og enhver.

52277900950 d959e4825c k
Dressuren er inne på et helt fantastisk spor - og den helt rette veien. Det gror godt i hovsporene til Charlotte Dujardin som bidro sterkt til å ta dressuren i denne retningen - nå utgjøres verdenstoppen av tre unge, fantastiske ryttere med deres like fantastiske unge hester. (Foto: FEI/Leanjo de Koster)

Nesten 10 000 tilskuere fulgte onsdagens forrykende finale, der 13 av 15 ekvipasjer fikk over 80 %.

Svenske Patrik Kittel og danske Daniel Bachmann Andersen har hver sin 10-åring, som de begge tok til nye høyder, med syvende- og åttendeplass som resultat. Tyske Benjamin Werndl er en rytter som er god for øyet å følge, han har fått mye ros for sin fine, harmoniske ridning – den tok han til den berømte fjerdeplassen onsdag, foran Adrienne Lyle/Salvino og Gareth Hughes/Classic Briolinca.

Gullvinner Charlotte Fry og Glamourdale fra Storbritannia, en 11 årig hingst hun har hatt siden den var syv år gammel – sammen vant de syvårsfinalen i unghest-VM – rørte sitt publikum. I galoppen synes hingsten å være mer i luften enn på bakken, hele tiden i oppoverbakke, han er en show-off i økninger og serier – og piaff, passage – ja, i det meste. Det syntes dommerne også som belønnet ekvipasjen med 90,654 %.

52277447648 1dfe062f2a k
- Han er laget for dette, sier Charlotte Fry om sin gullvinnende hingst Glamourdale. (Foto: FEI/Leanjo de Koster)

Nederlandske Dinja van Liere/Hermés tok atmosfæren i Herning på strak hånd og fremsto som en rutinert ekvipasje, med massevis av kvalitet og talent. Med 86,90 % sikret de seg bronsen i klassen.

Danske Cathrine Laudrup-Dufour og Vamos Amigos var siste ekvipasje ut. Til toner fra Les Misérables danset de rundt, mykt, smidig og med perfekt samling. De siste linjene i programmet ble akkompagnert av publikums taktfaste klapping – det var et tett på perfekt ritt, til 89,411 % og en velfortjent sølvmedalje.

-Helt ærlig, jeg har aldri hatt en sånn følelse før, sånn før jeg gikk inn på arenaen – det at publikum tok helt av. Og Glamourdale, han bare danset, jeg sang med – nøt den økede galoppen – rett og slett storkoste meg! Glamourdale er laget for dette, han bare elsker det, sa Charlotte.

Danske Cathrine satte stor pris på publikummet. – De er de store stjernene her. Vamos Amigos var litt het i dag, men han er bare ti år gammel, så jeg er bare så fornøyd med ham. Jeg liker det faktum at vi tre på pallen gjør vårt for å ta dressuren i en god retning.

-Jeg er utrolig stolt over hesten min, sa nederlandske van Liere. – Jeg tenkte at han ville bli litt spent på grunn av publikum, men han var så fin og han har bare blitt bedre og bedre her – jeg er så stolt over ham. I dag hadde jeg hans fulle fokus, og det var bare herlig å ri.

I likhet med de tre på pallen, er tyske Benjamin en topprytter som samtidig er ung og lovende. – Jeg har ikke ord for dette, hele uken har vært fantastisk. Dette var mitt første store mesterskap som senior, og å være her blant disse rytterne og gjøre personbeste med denne hesten – det er det største jeg har gjort som rytter. Jeg er så glad for Famoso, arenaen var fullsatt med applauderende publikum – og han bare lytter på meg. Jeg elsker å piaffe med ham, spesielt når publikum klapper så engasjert med!

52277903565 f0cf74be82 k
Ren magi og ren rytterglede - det var onsdag kveld på Stutteri Ask Stadium - sølvvinner Cathrine Laudrup-Dufour, gullvinner Charlotte Fry og bronsevinner Dinja van Liere. (Foto: FEI/Leanjo de Koster)