Fikk heder og ære på Slottet

For to år siden fikk Erik Mangerud Kongens fortjenstmedalje, og i går var det endelig tid for medaljemottakelse på Slottet.

av
Trine Meiningen
Erik Mangerud ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i 2020 og var til medaljemottakelse på Slottet tirsdag denne uken. Foto: privat

Erik Mangerud (86), tidligere leder på Sørum Fritidsgård i Lillestrøm gjennom 28 år, mottok Kongens fortjenstmedalje i januar 2020 for sin innsats. Den ble tildelt på Sørum Fritidsgård av ordfører Jørgen Vik 25. januar 2020. Grunnet pandemien måtte Mangerud vente i to år før han tirsdag denne uken kunne motta heder og ære under medaljemottakelse på Slottet.

Stor stas

-Det var alle tiders, forteller Erik Mangerud. Han sitter i rullestol, og ble derfor møtt utenfor, og fikk egen lakei på Slottet.

-Jeg ble kjørt rundt og lakeien snakket litt om de forskjellige rommene, sier Mangerud.

Det var stas å møte Kong Harald og Dronning Sonja.

-Vi gikk forbi og nikket. Det var ingen som håndhilste, det fikk vi beskjed om, forteller Mangerud. Det var totalt 38 medaljemottakere med ledsagere som var tilstede på mottakelsen.

Etter velkomst og omvisning var det tid for servering.

-Kong Harald holdt takketale, og så var det to andre taler. Jeg var heldig og fikk sitte ved siden av hoffsjefen. Hun er den eneste kvinnelige hoffsjefen i Europa. Det var koselig, forteller Mangerud.

For barn og unge

Sørum Fritidsgård ble offisielt åpnet i 1973. Det hele begynte med en ivrig Erik Mangerud og et viktig samarbeid med Roar Amundsen, som da var kultursekretær i Skedsmo kommune. Vedtaket om drift av kommunal rideskole på Sørum Fritidsgård ble gjort på bakgrunn av en bred kartlegging av ungdommens fritidsvaner i 1972. Hestene har, siden oppstarten av rideskolen, vært sentrum for aktivitetene på Sørum Fritidsgård. Det er, og har alltid vært, et hovedmål å bidra til at gården skal være en attraktiv fritidsarena for barn og ungdom spesielt.

-Det har vært kjempemoro å drive med et arbeid og en interesse der jeg har kunnet jobbe med barn og unge, forteller Mangerud. Han har mottatt mange gode ord i ettertid.

-Jeg har fått tilbakemelding av mange om hvor positivt de opplevde det å være på Sørum. Det er koselig. Flere har skrevet at Sørum var deres andre hjem.

Det skulle være plass til alle på Sørum, de med ekstra behov, og de funksjonshemmede.

-Ungdommene skulle lære om andre mennesker, og sosiale sider av livet. De lærte om omsorg. Mange har senere blitt sykepleiere, hjelpepleiere og lærere. Det er moro å ha vært med å skaffe sykepleiere til samfunnet, smiler Mangerud.

I gangen i ridehuset henger bildet fra den offisielle åpningen av Sørum Fritidsgård i 1973. Erik Mangerud er kusk med sønnen Terje ved sin side. I vogna sitter daværende ordfører Trygve Amundsen og leder av ungdoms og idrettsutvalget Johan Bang Hansen. Bildet er tatt av Tore Sannum.

Hestens betydning

Hesten har hele tiden vært i sentrum.

-Hesten er en veldig viktig del ungdommens liv. Hvis man har det vanskelig, så kan man gå inn til hesten, klappe den og snakke med den. Hesten holder munn. Jeg tror det er stor terapi for ungdommer. Hesten er en fabelaktig hjelper for ungdom og mental helse, sier Mangerud.

På den måten har ikke hestens rolle endret seg gjennom årene.

-I dagens samfunn tror jeg at dette er veldig viktig. Hvem ellers har ungdommen å betro seg til? Spør han.

-Hesten er fin. De unge lærer å ta ansvar. De kan ikke gå på fest før hesten er fôret og alt er bra i stallen. De oppdager at hesten er beroende av dem, sier Mangerud.

Sørum Fritidsgård har vært en viktig arena for mange barn og unge, og er like viktig i dag.

-Det skulle vært enda flere slike steder. Lillestrøm er heldig som har stall og politikere som går inn for at den skal fortsette. Stallen er en viktig brikke i ungdommens oppvekst. Det er også en arena med hovedvekt av jenter, der gutta pent får følge etter jentene for råd og veiledning, smiler Mangerud.

Han følger fortsatt med på Sørum Fritidsgård, og snakker med dem som jobber der og hører hvordan det går. Noe har forandret seg.

-Jeg kunne ikke jobbet der i dag, med alt det byråkratiet. Jeg var en sånn som manglet det et gjerde, så var det bare å sette opp det gjerdet, smiler han.

Hesten er en veldig viktig del ungdommens liv. Hvis man har det vanskelig, så kan man gå inn til hesten, klappe den og snakke med den


Headhuntet av kommunen

Hestene har tatt en stor plass i Mangeruds liv.

-Hestene har betydd mye. Det har vært koselig, og det begynte litt tilfeldig. Jeg har fem sønner, hvorav to ble med på fjellridning og ble frelst. Da ble det hest i garasjen i noen år. Det ballet på seg, og ungdommene kom og stelte hestene. Da kommunen skulle bemanne Sørum Gård, spurte de om jeg ville flytte hestene dit og drive rideskole i kommunens regi. Jeg var veldig heldig på den tiden jeg jobbet der, med ledere over meg som sa «Erik, dette kan du, sett i gang. Får du problemer, så tar vi det opp».

Jubileumsfeiringen i 2018 samlet mange av de tidligere kreftene bak Sørum Fritidsgård. Fra venstre: Den første lederen av Stallgjengen, Hanna Gautun, den første fritidslederen, Marit Hemmingby Nielsen, den første ridelæreren, Sheena Jordet, tidligere kultursekretær i Skedsmo kommune, Roar Amundsen, president i Norges Rytterforbund, Tore Sannum, Skedsmo Rideklubbs første Norgesmester (junior, sprang 1977), Jostein Larsen og Sørum Fritidsgårds første leder, Erik Mangerud. Skeidsmo Dragon Compagnie holder til i det gamle stabburet. (Foto: NRYF)

En organisasjonsmann

Mangerud har vært aktiv på flere arenaer. Han var en organisasjonsmann. Han var en av de hesteengasjerte menneskene i etableringsfasen av Hest og helse, og var med og stiftet foreningen for kjørehestens fremme. Han var sterkt involvert i utviklingen av ridelærerutdanningen, første frivillige godkjenningsordningen for anlegg og hestesentra, og har innehatt mange verv innenfor ryttersporten tilknyttet grenen feltritt hvor han også har vært aktiv banebygger og teknisk delegat.

Lære for livet

Det har vært et langt liv med hest, og Mangerud har mange minner, men det han vil trekke frem er ungdommen. Hva de lærte og hva de har tatt med seg videre i livet.

-Alle de ungdommene du treffer, som du oppdager at når de bare får ansvar, tar de ansvar og utfører ting. Det er stort og fint å se at ungdommen tar ansvar, sier Mangerud. Han deler en filosofi han hadde.

1. Vi skal lære ungdommene å jobbe under ledelse av en leder. Et kontrollert arbeid, som å måke møkk og pusse hester.

2. Vi skal lære ungdommene ansvar.

-Dette har ungdommene veldig nytte av når de skal ut i arbeidslivet, mener Mangerud. Han er også glad for at Sørum Fritidsgård nå er i trygge hender.

-De er heldige som har Elin Heistad som jobber der. Hun har vokst opp på Sørum, og driver veldig godt, avslutter Mangerud.

Meget lærerikt

Det er mange som har satt stor pris på Erik Mangerud og Sørum Fritidsgård i mange år. Daglig leder på Sørum Fritidsgård, Elin Heistad, er en av dem.

-Jeg har vært både stalljente, ridejente og ansatt under Erik Mangerud. Det han har lært oss, har gitt mye glede i stallen og i sporten, forteller Heistad.

-Jeg prøver å drive Sørum Fritidsgård i Eriks ånd. Han var fantastisk nyskapende i sin tid. Jeg har i voksen alder hørt om alle kurs han var med på i Sverige. Det vi innførte her har han fra Sverige. Han var en tydelig voksen leder som stilte krav og ga ansvar. Man blir ikke ansvarsfull av å være med på ridetimer, men at noen stiller krav til alt rundt hesteholdet som stallarbeid og annet. Vi måtte medvirke og komme med innspill. Det lærte vi av han. Han lagde ansvarsfulle mennesker. Vi lærte å jobbe. Han var alltid fremoverlent, en organisasjonsmann. Det er mange med meg som hilser til han og tenker på alt vi lærte. Han klarte å få til det geniale med en kommunal rideskole og hadde alltid gode ridelærere. Vi lærte å ri også, smiler hun.

I 2018 fikk Erik Mangerud overrakt Norges Rytterforbunds fortjenestenål av NRYFs president Tore Sannum. (Foto: NRYF)

Kongens fortjenstmedalje

Kongens fortjenstmedalje ble stiftet av Kong Haakon VII 1. februar 1908. Den deles ut som belønning for innsats av særlig samfunnsgavnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid.


Kilde: Det norske Kongehus