Et kjempemessig sprang

At Hønespranget ble en megasuksess, ser vi både av antallet starter og tilbakemeldingene, stråler stevneleder Gro Gartland. - Og ja, hun er fremdeles sliten, men jammen var det verdt det. Nå gleder hun seg allerede til neste års utgave.

av
Sille Kasin
Som del av premieseremoniene fikk alle vinnerne stifte bekjentskap med selveste Hønemor. Her med vinner av Sølvtur ponni LB, Linnèa Paulsen og Kuli's Maybe Magic. Foto: Kristian Strøm/ NRYF:

I 2015 møttes ildsjelene i Hønefoss og Ringerike Rideklubb til en idédugnad som har satt spor langt utover egen klubb og krets. For mens klasseoppsettet ved det daværende kommende landsstevnet i sprang med turer både for ponni og hest var satt, så manglet rett og slett nysatsningen et navn som både kunne fenge, og som også kunne skille seg ut og gi assosiasjoner.

Navn med gjenkjennelseseffekt

- Det stemmer nok at det var jeg som kom opp med navnet til førsteutgaven av Hønespranget under en idédugnad i klubben, bekrefter stevneleder Gro Gartland smilende. – Vi ønsket å gi stevnet et navn som kunne assosieres både med klubben vår og Hønefoss her på Bærenga der vi har basen vår, og jeg føler at vi har lyktes godt. For dette året var tilmeldingen så stor at vi måtte operere med ventelister for å få plass til alle. Og ryttere kom virkelig langveis fra for å kunne oppleve Hønemors danseshow, og vi har bare fått positive tilbakemeldinger nå i etterkant, legger hun entusiastisk til.

En lykkelig stevneleder, Gro Gartland, gleder seg stort over å kunne bidra til brede og rekruttering gjennom Hønespranget. Her er hun på vei med selveste Hønemor for å dele ut premier som sprangstildommer i en av klassene. Foto: Kristian Strøm/ NRYF

Fra landsstevne til distriktstevne

Fra start var Hønespranget skrevet ut som landsstevne, men har i ettertid blitt gjort om til distriktstevne. Og med årene har klubbens hjertebarn innenfor sprang blitt ett av stevnekalenderens desidert mest avholdte distriktstevner.

Ved årets utgave inviterte arrangørklubben som vanlig både til bronse-, sølv- og gullturer både for ponni og hest, men la også til rette for Mini Prix 1,30 m for hest og en ny tur av året, nemlig Kyllingtur for rekruttryttere både på ponni og hest. - For skal man først satse på bredde og rekruttering, ja, så bør man jo legge til rette for nettopp dette.

Og populært, det ble virkelig årets utgave av Hønespranget. I løpet av de tre stevnedagene denne første helgen i juni, ble nemlig hele 719 starter ønsket hell og lykke til på ferden av stevneleder Gro Gartland selv som også dømte feil og stil i et par klasser, sprangstildommer Annette Danielsen, de to øvrige dommerne Marianne Tveter og Mette De Arman, samt helgens banebygger, Jurjen Kuil, og steward Heidi Karine Pedersen.

Lykkelige sammenlagtvinnere

Til sist kunne Mathilda K. Hansen fra Sylling Rideklubb glede seg over Kyllincupseier ponni LD sponset av HRRK med Clonshire Trigger, mens Betina S. Arnholt fra Hadeland Ride og Kjøreklubb tok seg av sammenlagtseieren i Kyllingtur hest 0,80 m med Vognmandgårdens Ariel.

Bronsecupen i LC for ponni sponset av Ringdekk ble vunnet av Thea A. B. Yven og Watson Girl fra Rakkestad Kjøre og Rideklubb, Linnèa Paulsen og Kuli's Maybe Magic fra Drammen og Omegn Rideklubb suste inn som sammenlagtvinner av Sølvtur ponni LB sponset av Byggmester Sundberg, mens Skedsmo Rideklubbs Hanna Jakhelln og Golden Spirit treffende nok gikk helt til topps sammenlagt i Gulltur ponni LA sponset av Byggmester Philip Meijers.

Ada R. Rudi og Spot The Bear fra Drammen og Omegn Rideklubb sikret sammenlagtseieren i Bronsetur hest 1,00 m sponset av Rytterbutiken, mens Sylling Rideklubbs Sandra E. S. Kleven kunne glede seg over cupseieren i Sølvtur hest 1,10 m sponset av Fuel of Norway med Glenbrook Maximus Cavalier. I Gulltur hest 1,20 m sponset av Dyrlegene i Norderhov trakk til sist Hønefoss og Ringerike Rideklubbs egen Kathinka S. B. Fjeldavli og Enzo Uno D lengste strået i kampen om cupseieren.

Etter tre fullpakkete stevnedager kunne dommerne Marianne Tveter og Mette De Arman sammen med sponsorene hylle åtte lykkelige cupvinnere. Foto: Kristian Strøm/ NRYF

Viktig breddetiltak

Fra tanken om Hønespranget ble klekket ut og så dagens lys i 2015 og frem til årets utgave, har stevnet virkelig blitt en «greie», fortsetter Gro Gartland. Selv fylte hun flere roller i løpet av stevnehelgen, for i tillegg til å holde tøylene som stevneleder, steppet hun iblant inn som speaker, dømte feil og stil i flere klasser, og gjestet også ringen som deltaker i gulltur 1,20 m.

- Det er jo derfor jeg driver med dette, ler hun. – Jeg er glad jeg tok meg tid til å ri litt selv, og kanskje spesielt glad over å kunne være stildommer på hjemmebane. At Hønespranget etter hvert har blitt en «greie», betyr faktisk mye for meg, forklarer hun engasjert. - Det er virkelig et viktig tiltak for bredde og rekruttering. Vi satte bevisst opp klasser med forskjellige bedømminger innenfor en og samme tur, og alle opp til og med LB ponni og 1,10 m hest red blant annet feil og stil en av dagene. Som sprangstilsdommer selv, synes jeg det er viktig at alle ryttere i de typiske utdanningsklassene får en tilbakemelding på runden sin fra stildommeren i løpet av helgen, men også at rytterne får prøve seg på flere forskjellige bedømminger og dermed får variasjon. Og selv om 1,30 m Mini Prix på søndag, der forresten vår egen Line Brusletto og Hèrmes the Princess stakk av med seieren, ikke hadde så mange startende, så ble dette også en viktig klasse. For mens den pågikk, var jordvollen rundt banen helt full av folk, og mange av de yngre rytterne syntes nok det var mye fin riding å se, og også noe å lære, smiler hun.

Et svært populært innslag under årets utgave av Hønespranget 2022, ble utvilsomt hestesnackbaren. Her kunne rytterne forsyne seg av godbiter til hestene som de ville. Foto: Gro Gartland

Lykkelig cupvinner

At noe av grunnen til Hønesprangets suksess ligger i klasseoppsettet med full satsning på bredde og rekruttering, men med et pust av det internasjonale med turer tre hele dager til ende og sammenlagtplasseringer til sist, ligger nok i kortene. For hvor morsomt er det ikke for en utøver å reise hjem som helgens cupvinner, og med både vinnerdekken og pokal?

- Jeg fikk to førsteplasser og en andreplass, så det var ganske så gøy, stråler 12 år gamle Linnèa Paulsen. - Bestevennninna mi vant i fjor, så da kom jeg litt lenger ned, og derfor er det veldig gøy å vinne sammenlagtcupen i år. For meg har dette helt klart vært et viktig mål.

Den unge drammensrytteren vant Sølvtur ponni LB med 13 år gamle Kuli's Maybe Magic, og at sammenlagtseieren hang høyt, levnes liten tvil. Hele 30 toerponnier deltok nemlig i årets Sølvtur, der de tre kategoriene hoppet på egne premisser, men hadde samlet premering.

- Kuli’s Maybe Magic er kjempeflink og gjør alltid sitt beste for at vi skal lykkes, og det gjorde han i hvert fall denne helgen, fastslår Linnèa.

Og om det var spennende under Hønespranget, så blir det også spennende videre, forklarer tolvåringen engasjert.

- I og med at det gikk så fint på Hønefoss, så skal vi prøve å starte MB i helgen i Grenland, så da får vi se hvordan det går, da, smiler hun lurt.

At man har vært god hele tre dager på rad og ender opp med vinnerdekken og pokal, er selvsagt ekstra stas på rekruttnivå. Her er en av årets cupvinnere - Linnèa Paulsen og Kuli's Maybe Magic sammen med selveste Hønemor, sponsor Byggmester Sundberg og dommer Mette De Arman. Foto: Kristian Strøm/ NRYF

Vel verdt det

Men at klassene under Hønespranget er mange og dagene er lange, levnes liten tvil, for alle gode hjelpere og teknisk personell jobbet både 12 og 13 timer alle dager for å dra suksessarrangementet i havn. Og de utallige dugnadstimene som ble nedlagt i forkant av stevnehelgen, ja, de lar seg knapt telle, for en slik stevnsuksess kommer jo selvsagt ikke av seg selv.

- En sånn helg får vi tåle med den responsen vi har fått, ler Gro Gartland hjertelig, og fortsetter: – Stemningen var fantastisk, solen skinte, og da går det jo an å virkelig stå på en gang iblant som vi alle gjorde nå. - Og å se hvor glade vinnerne blir, å oppleve at mange tar en ekstra æresrunde i ren begeistring, at de får sin første sløyfe, at de får ri en finale og til og med møte Hønemor, eller ri sin aller første eller andre omhopping, eller til og med vinne karrierens første pokal etter å ha fulgt planen i hele tre runder, ja, det er opplevelser som gjør at vi som står på i kulissene, føler at innsatsen er vel verdt det, bekrefter hun.

– Og at folk er så flinke til å gi oss tilbakemeldinger, gjør også sitt til at vi gjerne gjør dette årlig, legger hun til. - Det er utrolig inspirerende å allerede nå vite at mange av rytterne ønsker seg tilbake til oss neste år, og også enormt hyggelig at den samme fantastiske gjengen av teknisk personell stiller opp, år etter år, for å gjøre Hønespranget til det det er blitt og på en måte er blitt en del av oss, avslutter hun smilende og blir på ny superengasjert bare ved tanken.

Resultater:

En lykkelig gjeng med representanter for arrangørklubben med Gro Gartland og Line Brusletto i spissen kan nå si vel blåst for Hønespranget 2022. Neste år ønsker de velkommen tilbake. Foto: Arne Tvervaag