En viktig dag for ryttersporten

-Denne dagen er viktig å markere. Ryttersporten har i sin visjon å være en «idrett for alle» - absolutt alle, og jeg sender en spesiell hilsen i dag til våre flinke pararyttere, både de i verdenstoppen og alle de som hver eneste dag utfordrer seg selv i stallen og på hesteryggen, sier Tore Sannum, president i Norges Rytterforbund.

av
Rebecca Ballestad-Mender
-I dag sender jeg en spesiell hilsen til alle våre flinke pararyttere, sier NRYFs president Tore Sannum i anledning den internasjonale dagen for funksjonshemmede. (Foto: NRYF)

3. desember har siden 1992 vært markert av FN som den internasjonale dagen for funksjonshemmede. Personer med nedsatt funksjonsevne utgjør verdens klart største minoritet – rundt 15 prosent av verdens befolkning lever med en form for funksjonshemming.

-Denne dagen er særdeles viktig å markere og reflektere over. Det er ingen menneskerett å være funksjonsfrisk, og ulykker og sykdom kan ramme oss alle. Det er viktig at vi støtter opp rundt organisasjonene som hele året gjør en uvurderlig innsats for å tilrettelegge og slåss for funksjonshemmedes rettigheter. Ryttersporten har i sin visjon å være en «idrett for alle» - absolutt alle, og jeg sender en spesiell hilsen i dag til våre flinke pararyttere, både de i verdenstoppen og alle de som hver eneste dag utfordrer seg selv i stallen og på hesteryggen, sier Tore Sannum, president i Norges Rytterforbund.

FN om den internasjonale dagen for funksjonshemmede

-Denne dagen er særdeles viktig å markere og reflektere over, sier NRYFs president Tore Sannum. (Foto: NRYF)

Paradressuren fått høyere internasjonal status

I Norge har paradressuren stått sterkt i mange år, og norske ryttere har gjennom flere tiår hevdet seg i verdenstoppen. De norske rytterne har satset og arbeidet hardt for sine resultater – og den oppgaven blir ikke mindre fremover fastslår landslagsleder i paradressur gjennom mange år, Ingeborg Simensen.

-Vi ser at paradessur har fått mye høyere status internasjonalt de siste årene. Flere nasjoner melder seg på i toppen og er villige til å putte penger i pararyttersport, sier Ingeborg.

I årets VM så man resultatene av dette – med flere nye, gode ekvipasjer og et generelt høyt nivå.

-VM 2022 viste at det skal satses tøft for å kvalifisere til Paris 2024 neste år, fortsetter landslagslederen.

Hun håper at flere norske pararyttere vil se mulighetene og gripe dem. – Vi trenger både flere og bedre ekvipasjer skal vi henge med internasjonalt fremover. Dette er både utfordrende og motiverende.

På hjemmebane skjer det spennende ting sier hun videre.

-Jeg håper at PARA Rekrutteringscup blir mer synlig i 2023, dette er en god mulighet for nye ryttere til å få vist seg fram og få stevneerfaring, med relativt enkle kvalifiseringskrav - i flotte rammer og med meget gode premier i finalen. Norge har gode tradisjoner og mye kompetanse å bygge på for fremtiden!

Nylig ble tidenes første finale i PARA Rekrutteringscup avholdt. - Dette er en god mulighet for nye ryttere til å få vist seg fram og få stevneerfaring, fastslår landslagslader i paradressur Ingeborg Simensen. (Foto: Constance Hauser)

Du kan lese mer om PARA Rekrutteringscup og tidenes første vinner - Lene Engebretsen - her