Dette er årets nominerte

Siden 2010 har det under grenkonferansen distanse blitt delt ut en utmerkelse til noen som har stått særlig frem med sin innsats i sporten. I år vil det utdeles to plaketter – den tradisjonelle utmerkelsen «Årets bøttebærer distanse» får i år følge av en ny kategori: «Årets forbilde distanse». Her er årets nominerte – under konferansen 10.-11. februar skjer både avstemmingen og utdelingen.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Ingen av våre grener gjør seg av seg selv - det trengs både bøttebærere og forbilder. Her er de nominerte til hver sin utmerkelse for innsatsen i 2022. (Illustrasjonsfoto: NRYF)

Sportsutvalget Distanse ønsker å fremme de som står på for idretten, og det har vært en nomineringsprosess til den sedvanlige utmerkelsen «Årets bøttebære distanse» - en pris som ble innstiftet i 2010 og som deles ut til den groom/hestepasser som gjennom sitt arbeid fortjener en ekstra påskjønnelse.

I år lanseres en ny utmerkelse der det også har vært en nomineringspriosess: «Årets forbilde distanse».

Med «Årets forbilde» ønsker Sportsutvalget Distanse å hedre de som gjør det lille ekstra for sporten. Denne prisen skal tildeles en person som har vært aktiv og gjort en innsats for distansesporten inneværende år. Alle kan nomineres til denne prisen – rytter, støttepersonell, funksjonærer/arrangør, teknisk personell.

Grenkonferansen distanse arrangeres 10.-11. februar ved Thon Hotell Maritim i Stavanger – og det årlige dilemmaet «hvem får plaketten» må løses. Med verdige nominerte er det aldri noen enkel prosess, men gjennom en avstemming vil det stå igjen én vinner i hver kategori. Denne avstemmingen skjer i løpet av lørdagens program, og vinnerne offentliggjøres under festmiddagen samme kveld.

De nominerte i kategorien «Årets bøttebærer distanse» er:

Helene Bergersen

Helene er groom for sin datter Malene. Helene er en relativt ny groom i distansesammenheng, men noen år har det blitt, og hun ble tidlig lagt merke til som den alltid rolige, smilende, positive og hjelpsomme mamma-groomen, tror ikke noe vipper den dama av banen. Hun er ikke den som står fremst på bilder eller som på andre måter stikker seg frem, men hun er den som fikser og ordner i bakgrunnen, som blir lagt merke til når -det ikke blir gjort. Det finnes ikke problemer hos Helene, bare løsninger. Det er i alle fall slik hun blir oppfattet.

Håper dere stemmer på Helene som Årets bøttebærer 2022.

Helene Bergersen. (Foto: Privat)

Trygve Drageland
Ønsker å nominere Trygve til årets bøttebærer, han er Rita Eiesland Holen sin faste groom over mange år. Rita har startet mye i 2022, og Trygve er med på de fleste ritt som groom, om ikke så må han være hjemme for å ivareta deres to felles barn på hjemmefronten.

Trygve er en morsom fyr å treffe på ritt, alltid en god kommentar på lur, alltid smilende og ikke minst alltid med treskoa på.

Det er viktig at ryttere som satser har partnere som også stiller opp. De får ikke priser, heder og ære eller omtales i avisen og på web, men fortjener anerkjennelser. Jeg håper at Trygve får sin anerkjennelse som Årets bøttebærer 2022.

Trygve Drageland. (Foto: Alf Magne Sjøveian)

De nominerte i kategorien «Årets forbilde distanse» er:

Marlikes Ike Devisser og Aranka de Goijer

Det er et sammensveiset, tett, smilende og hjelpende team, som deltar på det meste av ritt, fra lavere CR-klasser, men også helt opp på internasjonalt nivå. Begge to bidrar som både ryttere og groomer, og er et fantastisk team å ha i sporten, som fortjener å bli sett og satt pris på.

Det som for meg har veiet tyngst med tanke på å fortjene prisen mest er en spesiell enkelthendelse, i sammenheng med det resterende om at de «alltid er å regne med».

De ankom Nordisk mesterskap på Gyland i god tro om å få startet på juniorlaget etter uttak. Slik ble det dessverre ikke da hesten ikke kunne stille til start. Teamet ble da fratatt muligheten til å være med og kjempe Norge til gullmedalje. Mange deltakere hadde nok sannsynligvis tatt med seg hesten og reist hjem igjen, men det er HER den flotte lag- og sportsånden kommer frem i teamet som jeg vil nominere. De kom seg raskt etter den kjipe nedturen om å ikke få startet, til å glede seg over de andre startende, og kastet seg inn i groom-rollen, motivatorer og god hjelp til andre deltakere på juniorlaget.

Det viser så veldig hva som bor i dem, og hvor viktig slike folk er for sporten og samholdet, no jeg virkelig vil kalle gode forbilder for mange.

En annen flott hendelse som også bør komme frem; de ble spurt om de ønsket å bidra med sponsorgave til Hallingdalsrittet. De brukte av sin personlige sponsor til å komme med en av de største sponsorgavene til rittet, for å dele med fellesskapet. Det er også stor raushet som bør bli applaudert.

Teamet og forbildene heter så klart Sunshine Endurance, med mamma Marlies Ike Devisser og Aranka de Goijer.

Marlikes Ike Devisser og Aranka de Goijer. (Foto: Alf Magne Sjøveian)

Alf Magne Sjøveian

Alf Magne er å finne på svært mange ritt og samlinger, både i Norge og utenlands. Trofast fulgt av fotoapparatet sitt. Han sørger for at utøvere, arrangører, sportsutvalget og andre distanseinteresserte har tilgang til en anselig mengde bilder fra distanseridning. Bilder blir delt på FB, og er med på å synliggjøre sporten vår.

Han stiller også i tillegg opp som groom og sjåfør både innenlands og utenlands, og har en god dose humor på lager.

Alf Magne Sjøveian. (Foto: Privat)

Olaug Espeli Carstensen:

Hun er et forbilde for mange innen distanse! Hun har ridd mange mil, blitt eliminert og fått godkjent mange ritt. Oppturer og nedturer, står på og gir seg ikke.

Nå har hun tatt inn nye jenter i stallen som hun lærer opp til å bli dyktige distanseryttere.

Hun gir mye av seg selv, en veldig dyktig læremester!

Olaug Espeli Carstensen. (Foto: Privat)

Kari Eiesland:

Kari mener jeg er et fantastisk godt forbilde og en ambassadør for distansesporten. Hun er på dugnad medlem i Sportsutvalget Distanse for hun har ansvar for satsing og landslag. Hun bruker utallige timer i forhold til planlegging av samlinger, mesterskap og svare på utallige spørsmål ++. I tillegg bruker hun veldig mange helger på samlinger og å reise til mesterskap, alt dette i frivillighetens herlige ånd. Det er mange kvelder/helger og feriedager som har gått med til distanse i 2022.

Hun er også distansedommer og en nøkkelbrikke i egen klubb når det gjelder å arrangere distanseritt, og det har vært mange ritt i 2022 samt Nordisk.

Hun er et unikum når det gjelder Equipe, NRYFstevne, saltilpassing og har mye kunnskap om både skoing og hest, og hun deler frivillig av sin kunnskap til alle som ønsker.

Må ikke glemme at hun (over tid) egenhendig har sørget for bredde og rekruttering; hun har to døtre som begge rir aktivt, hun har nå 5 barnebarn som er blitt hekta på distanseritt. De er enda så unge at de trenger ledsager, og bestemor Kari stiller opp så ofte hun kan. Det har resultert i at hun har ridd 224 km Clear Round klasser i 2022, hovedsakelig som ledsager for egne barnebarn.

Hun fortjener å bli årets forbilde 2022.

Kari Eiesland. (Foto: Alf Magne Sjøveian)

Hildegunn Skulstad

Ønsker å nominere Hildegunn Skulstad til denne utmerkelsen. Hun har i en årrekke sittet som grenleder i distanse og leder av SU-Di, dette selv om hun aldri noen gang selv har vært aktiv som rytter i distanse og heller ikke har eid hest på lang tid. Hun har heller ingen familietilknytning til utøvere som skulle tilsi et slikt engasjement.

Hun er også distansedommer internasjonalt, og har en stor kunnskap om sporten til glede for oss alle. Et stå-på menneske som står i stormen år etter år og leverer bedre og bedre for hver sesong. Hvor mange frivillige timer hun legger ned for sporten vår er det nok ingen som aner. Hun er vårt ansikt utad mot NRYF, mot FEI og profilerer norsk distansesport i det store utland selv om hun ikke er rytter selv.

Hildegunn Skulstad. (Foto: Privat)