- Det var et skikkelig intenst øyeblikk

Et eple som var delt i to stoppet mesterskapsdrømmen til familien Berheim Skår i fjor sommer. Kutter du opp grønnsaker og frukt til hesten din?

av
Åse-Berit Jamne
Veterinærene anbefaler at man lar være å dele opp grønnsaker og frukt (illustrasjonsfoto: NRYF).

Det var i fjor sommer at Madeleine Berheim Skår og hesten Unicorn's Royal Diva (Royal Z II/Linaro, oppdretter Stutteri Unicorn) var klare for det store målet i 2022, nemlig Norgesmesterskapet for junior i Drammen.

- Rytter og hest (og trener og foreldre) - var kjempeklare. Det var jobbet målrettet mot dette mesterskapet. Hesten Diva var i superform, og rytteren var mentalt steinklar, smiler mor Heidi Berheim.

Og det ga resultater, for etter andre avdeling i mesterskapet var det Madeleine og Diva som lå i ledelsen. Men at det er kort vei mellom opp- og nedturer i sporten vår, er det ingen tvil om. For litt ut på kvelden før finalen stod Diva og hang med hodet, og ville ikke spise høy. Dette var veldig uvanlig oppførsel. Hun hadde ikke feber, og ingen forstod hva som var galt.

Madeleine Berheim Skår og Unicorn's Royal Diva lå best an før NM-finalen (foto: Kristian Strøm).

- Hun viste motvilje til å bevege seg. Så begynte det å renne slim fra munn og nesebor, og hun fikk litt panikk, sier Heidi. - Det var en skikkelig skremmende opplevelse! Heldigvis var vi omgitt av gode folk som hjalp oss. Det ble ringt etter veterinær, som kom raskt. Plutselig kjente vi en kul langs spiserøret, og da var veterinæren sikker på at det var forstoppelse i spiserøret. Vi prøvde å klemme, lirke og bevege halsen, men ingenting virket. Det satt bom fast.

- Diva stresset enda mer, og veterinæren prøvde uten hell å få en slange ned i spiserøret. Vi måtte til slutt bedøve henne for å få musklene rundt spiserøret til å slappe av. Da løsnet det og slangen gled inn og klarte å løse opp forstoppelsen.

Etter et par timer var Diva helt seg selv, men Norgesmesterskapet var over for denne gang på grunn av medikamentene.

Og synderen? Et halvt eple Diva fikk flere timer før familien merket at noe var galt. - Hun er ekstremt glupsk, så hun har ikke tygget skikkelig, sier Heidi. Og selv om opplevelsen ga dem alle en ordentlig støkk, gikk det altså heldigvis bra. Tårene ble tørket, og turen gikk hjem for å trene videre. - Sånn er sporten, avslutter Heidi, som smilende legger til at de nå, for sikkerhets skyld, kun gir gulrøtter.

Det ble ingen finale på Madeleine og Diva, men det kommer heldigvis nye sjanser for duoen (foto: Kristian Strøm).

Hva er spiserørsforstoppelse, og hvorfor oppstår det?

Spiserørsforstoppelse kan komme av mange årsaker, og det kan oppstå når som helst. Det vanligste er at hesten spiser for mye, for fort. Hvis hesten ikke tygger maten nok, vil det produseres mindre spytt, og da kan fôret lettere sette seg fast i halsen. Hesten viser ofte kraftig irritasjon og kan opptre urolig. I tillegg til å slå med hodet, sperre opp kjevene vil det komme væske ut av både nesebor og munn.

- Hesten er sulten. En av de viktigste tingene å tenke på, er at hestene er laget for å spise så godt som uavbrutt. Mange hester spiser roligere hvis maten fordeles ut et større antall måltider i døgnet.

- Hesten er sliten og/eller stresset. Stress og fysiske anstrengelser gjør at hesten blir dehyderert, som igjen fører til at slimhinnene i munnhulen som oftest er tørre på grunn av mindre spyttproduksjon. Da kan for eksempel tørt høy sette seg fast i spiserøret om hesten blir satt i boksen etter å ha gjennomført en kraftig, fysisk prestasjon og i tillegg er litt gira og sulten. Vent med å gi hesten mat til den er rolig og har kommet ned til hvilepuls og har fått drukket litt.

- Fôret er ikke tilstrekkelig oppbløtet. Fôr som skal bløtlegges i vann og svelle vil også ha større risiko for å sette seg fast. Eksempler på dette er betfôr og betfiber. Det er veldig viktig at dette tilføres nok vann og gis nok tid før det gis til hesten.

En oppspilt hest har dårlig tid, og tygger ofte for lite før den svelger (illustrasjonsfoto: Pixabay)

Dårlige tenner kan være medvirkende årsak

Om hesten har problemer med tennene, kan den slite med å tygge. Det minker spyttproduksjonen. Å følge opp hestens tenner er derfor forebyggende for å unngå spiserørsforstoppelse. Om hesten står i flokk og spiser for fort fordi den opplever stress i forbindelse med maten, bør den kanskje isoleres under fôring.

Hva gjør man om man mistenker at hesten har spiserørsforstoppelse?

Fjern alt av fôr og vann. Hold hesten mest mulig rolig. Få den til å senke hodet mot bakken, om mulig. Kontakt veterinær!

... skal man slutte å gi epler og gulrøtter?

Om man sørger for at hesten er hydrert, har hvilepuls, er fulgt opp med tannstell og ikke er veldig sulten bør det altså være greit å gi våre firbeinte venner en velsmakende belønning. Men unngå å dele frukten/grønnsaken opp i biter:

- Hvis man gir en glupsk hest oppkuttede grønnsaker eller frukt, kan de sluke dette helt uten å tygge nok, forklarer Silje Hatlinghus fra Dyrlegene i Norderhov. - Enkelte biter kan da potensielt sette seg fast i halsen, selv om dette ikke er noe som skjer ofte.

Hun anbefaler at det man gir er større enn at hesten kan sluke det helt ned. - Da er hesten nødt til å tygge på det. Det vil både stimulere spyttsekresjon som smører transporten ned i spiserøret, i tillegg til at hesten som oftest tygger maten tilstrekkelig til at biten fint kan passere ned spiserøret.

- Det er derfor bedre å gi hele grønnsaker og frukt enn å kutte i biter.

Men hun legger til at de fleste hester er nøye når de tygger, og svelger ikke alt mulig rart.

Pass på at det du gir hesten er større enn at det kan svelges helt (illustrasjonsfoto: NRYF).