Det nærmer seg føllingstid - dette kan være lurt å vite

Kolikk er noe alle hesteeiere frykter. Har du en avlshoppe er det ekstra viktig å være årvåken når hun går mot slutten av drektigheten.

av
Åse-Berit Jamne
Oppdrettere over hele Norge er klare for årets føllsesong (foto: NRYF).

Kolikk er noe alle hesteeiere frykter. Begrepet kolikk er egentlig kun et samlebegrep som betyr at det er smerter som stammer fra buken. Årsakene til disse smertene kan være mange, og hestene er veldig følsomme for disse sammenlignet med andre dyr. For avlshoppene kommer smertene som regel fra fordøyelses- eller reproduksjonskanalen. Har du en drektig hoppe, er det desto viktigere å sørge for at hun får i seg det hun trenger når det nærmer seg følling.

Først av alt - har du en hest med kolikksymptomer, bør du kontakte dyrlege!

Uansett hva slags hest du har, er det viktig å følge med på den daglig. Har du en avlshoppe er det ekstra viktig å være årvåken når hun går mot slutten av drektigheten.

Hvor godt kjenner du hesten din? Ville du merket det om noe var bare litt annerledes en dag? (Foto: NRYF)

Dette bør du passe på

  • Sørg for at hun har nok vann tilgjengelig og er hydrert. Hoppa drikker mer enn ellers fordi hun også må gi væske til fosteret i magen. Tilstrekkelige mengder med vann sørger også for at fôret fortsetter å flytte seg gjennom fordøyelseskanalen.

  • Du må kanskje ha flere bøtter tilgjengelig enn du har normalt.

  • Sjekk vannkaret oftere. Rene drikkekar er mer attraktive å drikke av.
  • Om det er kaldt, bør du gi hesten lunkent vann.
  • Sørg for at hoppa får dekket sitt saltbehov. Salt binder væsken til kroppen så hun har litt ekstra væskereservoar, og stimulerer også tørsterefleksen.
  • Dersom hesten har lett for å få forstoppelse, er det lurt å tilføre ekstra væske ved å lage grøt til minst et måltid om dagen.

Fôring av avlshoppene

Føllet vokser mest de siste tre månedene i morens mage. Hopper som er drektige, trenger mer næring jo lenger de kommer i drektigheten. Du må derfor kanskje gjøre noen endringer i fôrplanen for å sørge for at hun og fosteret får det de trenger. Når fosteret blir større, blir plassen for fordøyelseskanalen i mageregionen naturlig nok mindre, og dette kan gi hoppa dårligere appetitt. Hun vil kanskje trenge en mer konsentrert form for næringsstoffer, som f.eks. eget spesialfôr for avlshopper. Men husk at alle endringer må skje gradvis, og forhør deg gjerne med en fôrekspert før du bestemmer deg for å bytte fôr.

Det er store forskjeller på hesteholdet i verden. I flere land går hestene på grønt gress året rundt, og mange avlsdyr går i store flokker uten individuell oppfølging. I tillegg er jordsmonnet veldig ulikt rundt i verden, og mineraler vi har mye av her i landet, er det lite av andre steder – og motsatt. Det forteller Idun Rosenfeld, som er veterinær og produktsjef hos Felleskjøpet.

- Det er viktig at drektige hester får sitt generelle mineralbehov dekket med et tilskuddsfôr som er tilpasset norsk grovfôr, sier hun. – Dersom man mistenker at hesten kan få for lite mineraler fra grovfôret, for eksempel fordi grovfôranalysen viser lavt mineralinnhold, kan man ta en blodprøve av hoppa mot slutten av drektigheten for å sjekke mineralstatus.

Denne sesongen har det gjennomsnittlige grovfôret også lite protein, og de fleste hopper vil trenge ekstra protein for å dekke behovet sitt (foto: NRYF).

Økt proteinbehov

Mot slutten av drektigheten vokser fosteret raskt, og proteinbehovet øker derfor mye.

- Etter min erfaring får de fleste hester dekket mer enn 100% av proteinbehovet sitt om de får en fornuftig rasjon med grovfôr sammen med en moderat mengde mineralisert kraftfôr, sier Idun.

Men det er absolutt ikke tilfeldig hvilken type proteiner hoppa og føllet får.

Proteiner er bygget opp av aminosyrer. De essensielle aminosyrene er spesielt viktige for hesten å få tilført, og sammensetningen av aminosyrer er ulik i forskjellige fôr. Idun forklarer at aminosyresammensetningen i fôret er viktig for hesten, og bestemmer hvilke aminosyrer hesten trenger mer av, og hvilke den har i overflod. Proteiner i grovfôr har noen begrensninger på de viktigste aminosyrene, f.eks. lysin. - Derfor er det større sannsynlighet for å få dekket hoppas – og dermed fosterets – proteinbehov dersom hun får et kommersielt kraftfôr som har tilstrekkelig med lysin og andre essensielle aminosyrer, enn om hun skal dekke proteinbehovet sitt fra grovfôr alene.

Denne sesongen har det gjennomsnittlige grovfôret også lite protein, og de fleste hopper vil trenge ekstra protein for å dekke behovet sitt.

Mister hoppa appetitten mot slutten av drektigheten, bør hun tilbys en større andel kraftfôr for å få i henne nok energi og proteiner til fosteret, samt for at hun skal ha krefter til fødselen.

  • Les mer om fôring av avlshopper
Avlshopper kan ha milde symptomer på kolikk i siste fase av drektigheten (foto: NRYF).

Kolikk eller følling?

Kolikk er dessverre ikke uvanlig for avlshopper som er i siste fase av drektigheten, ettersom fosteret tar opp mer og mer plass i mageregionen. Det begynner å bli trangt for både tynn- og tykktarmen.

- Milde symptomer skyldes ofte at fosteret beveger på seg og livmoren strekker seg. Hoppa kan føle ubehag ved dette. Og disse symptomene vil som oftest ordne seg av seg selv og være milde som noe vifting med hale og titting mot buken. Men siden fosteret tar opp større plass kan normale tarmbevegelser være reduserte som også kan være årsak til kolikksymptomene, forteller veterinær Silje Hatlinghus fra Dyrlegene i Norderhov.

Når skal du bli bekymret?

Om hoppa endrer oppførsel i forbindelse med spising eller drikking, eller om symptomene på kolikk ikke avtar, bør du kontakte dyrlege snarest. Noen endringer kan være nesten ubetydelige, så det viktig å kjenne hesten sin godt, og følge godt med på henne i det daglige, så du vet hva som er normalt for akkurat den hesten. Denne informasjonen er også lur å dele med andre som ofte er i nærheten av henne, så flere kan følge med og si fra om de skulle merke noen endringer.

- Følg med på mengden avføring og urin som kommer ut, hvor mye den spiser og drikker og konsistens på avføring. Tørre avføringskuler kan være tegn på at hoppa får i seg for lite væske, sier Silje.

Når det nærmer seg følling, bør du også vite at noen tegn på følling også er de samme som for kolikk. Begge tilstander gir hesten smerter i mageregionen. Er du i tvil, skal du alltid kontakte dyrlegen!

... vet du forresten hvem som har avlet hesten din?

Vi oppfordrer deg til å prøve å finne frem til den som står bak din hest eller ponni – ta kontakt og fortell hva hesten betyr for deg. Og når du poster glade, stolte innlegg om hesten din, så tagg oppdretteren også! Vis dem hvor mye all den innsatsen denne oppdretteren en gang har gjort betyr for deg! Kanskje kan din lille tagging være en viktig motivasjon til fortsatt innsats!

Vi trenger oppdretterne, vi trenger alle de som legger ned så mye i det å lage disse fantastiske dyrene – din lille tagging kan bety en forskjell!

For å bidra til dette fokuset, vil vi bruke to emneknagger - #taggoppdretteren og #tagthebreeder. Hjelp oss med å spre dette budskapet – bruk dem du også!