Derfor er unghestmesterskapene viktige

Det gikk i dressur sist helg på Epona Ryttersenter hos Sørlandsparken Rideklubb. For noen av deltagerne innebar stevnet et mesterskap – her møttes fire, fem og seks år gamle dressurhester til sitt hallmesterskap. – Mesterskap som dette er viktig for rytterne. Det forteller om man er på rett vei, det forteller hvor lang man har kommet. Det er viktig at rytterne tør å teste seg selv, sier dommer Rune Mæle.

av
Rebecca Ballestad-Mender
-Unghestmesterskap er en målestokk på hvor man er i utdannelsen, sier dressurdommer Rune Mæle. Her er vinner av 5-års sammenlagt - vallaken Dance with me med rytter Cathrine Rasmussen. (Alle foto: Juliane Kingren)

Rune innleder med ros til arrangøren. Stedet gir de muligheter man ønsker seg. – Det er veldig flotte forhold på Epona, gjennomgående flotte forhold. For hestene er det gunstig at ridehallen er større enn 20x60 m – det gir litt «space» til hesten.

Dommerpanelet

Tre dommere dømte sammen når unghestene ble vist frem – Rune hadde selskap om oppgaven av Anne Grundvig og belgiske Dominique Rimanque. – Det er en felles bedømmelse, vi er tre dommere som skal bli enige. Det fungerte veldig fint i helgen, vi hadde god kommunikasjon oss imellom, vi var et godt team sammen.

Muntlig kan man få frem nyansene

Om dommere kan se ut som roen selv, så er trykket så definitivt på også der. Vurderingene må komme fort, de må diskuteres – og de må uttrykkes. – Det kan være ganske utfordrende for oss dommere å formulere oss utfyllende nok på kort tid – især når man må gjøre det skriftlig, fastslår Rune.

Rune vil gjerne være talsmann for det å gi muntlig tilbakemelding umiddelbart, over mikrofon i forbindelse med mesterskap. – Det er fint både for ryttere og for publikum, det vil gjøre det lettere å forstå karaktersettingen – det vil bli mindre «hvorfor fikk den hesten det egentlig?». Skrevne ord kan leses på mange måter, muntlig får man frem nyansene og det tror jeg vil være positivt. Ikke alle tør å spørre dommerne etterpå, og for dommerne kan det være vanskelig å hente frem disse nyansene etter å ha dømt mange ekvipasjer. Å kunne overbringe en tilbakemelding med en gang på mesterskap, det kan vi få til. Det vil ta litt mer tid per ekvipasje, men det vil være så fint for sporten. Jeg dytter kanskje noen av dommerne litt utfor hoppkanten, men jeg synes dette bare er oppsider ved dette!

Ser unghest-erfaringen

Dommeren reflekterer tilbake på de tre klassene som hallmesterskapet bestod av. – Det var jo litt færre startende enn man ønsket, men det var fin kvalitet på de som deltok, innleder han.

Å ri unghest er litt en ting for seg selv.

-Vi ser det litt gjennomgående; vi ser hvem som er vant til å vise unghest og de som ikke er det. De erfarne skiller seg ut – selv om alle sitter på gode hester, så får de erfarne lettere vist det vi ser etter, sier dommeren.

Han trekker frem Silje Indrebø som et eksempel, en rytter fra Førde Køyre og Rideklubb som viste frem 4-åringen Triumph Zamba e. Blue Hors Zack/Sir Donnerhall, oppdretter Jonas Elvebakk og Rune Johannessen. – Silje utmerket seg med meget god fremvisning!

-Vi ser det litt gjennomgående; vi ser hvem - rytterne med erfaring i å vise frem unghest skiller seg ut – selv om alle sitter på gode hester, så får de erfarne lettere vist det vi ser etter, sier dommeren. Bildet viser Silje Indrebø med 4-åringen Triumph Zamba.

Hva vil dommerne se hos 4-åringene?

Hva vil så dommerne se hos 4-åringene?

-Vi forventer at også 4-åringene viser forskjeller i gangartene (forlengelse), vi er opptatt av basisprinsippene , inkludert ridelighet, kontakt og fremadbydning. Det var noen som hadde noe å gå på i forhold til dette, selv om det var fine hester og selv om de bare er 4 år. De erfarne rytterne skilte seg ut i visningen av de yngste.

Sammenlagtseieren gikk til DV-vallaken Gørklintgårds Royal e. Revolution/Sunny-Boy med rytter Stine Rebecca Smith fra Sandnes og Jæren Ridekubb. - En stortgående hest som blir spennende å følge i utviklingen videre i 5-årsklassen, den har en spennende framtid, sier Rune.

Ekvipasjen fikk henholdsvis 80,6 og 81,8 prosentpoeng – det var to klasseire. Den ene av disse delte Stine med Silje og Zamba som fikk 77,6 lørdag og 81,8 søndag, hvilket resulterte i andreplassen. Nummer tre i klassen sammenlagt ble Victoria Skinner fra Sandsvær Ryttersportsklubb med Engas Satino e. Blue Hors St. Schufro/Blue Hors Zack som har Kady Besseberg som oppdretter.

-Vi forventer at også 4-åringene viser forskjeller i gangartene (forlengelse), vi er opptatt av basisprinsippene , inkludert ridelighet, kontakt og fremadbydning, sier Rune. Bildet viser sammenlagtvinner av 4-års klassen; Gørklintgårds Royal med rytter Stine Rebecca Smith.

Dance with me med 9,5 på trav

9,5 på trav er en gjev karakter. Det fikk vallaken som toppet resultatlisten i 5-års klassen, Dance with me e. Danciano/Sandro Hit.

-Denne skilte seg ut og ble vist frem svært profesjonelt, sier Rune om hesten som ble ridd av Cathrine Rasmussen fra Sørlandsparken Rideklubb. – Den utmerket seg spesielt i travdelen, den gikk med en ærlig, god støtte, med fin form, den virket super regulerbar. Man kan rett og slett ikke be om så veldig mye mer. Søndag fikk den litt spenninger i skritt og galopp, men den er bare helt klar en klassehest.

Ekvipasjen tok begge klasseseirene, med henholdsvis 84,6 og 79 blank.

Nummer to sammenlagt ble Lena Erlandsen fra Nedre Romerike Ryttersportsklubb med hjemmeavlede Look At Me, en hoppe e. Fürsten-Look/Lancer II. De fikk prosentsummene 76,2 og 79 blank – og delte dermed klasseseieren søndag. – Disse to utmerket seg også, en god hest med god gang som viste seg enda bedre dag to.

Tredjeplassen sammenlagt gikk til Pernille Norbeck Østvold/Stutteri B’s At The Zoo e. Enzo Ferrari/Blue Hors Zack fra Bærum Rideklubb, oppdretter Stutteri B ved familien Brekke.

-Denne skilte seg ut og ble vist frem svært profesjonelt, sier Rune om sammenlagtvinneren i 5-års klassen, Dance with me, som ble ridd av Cathrine Rasmussen.

De gjorde noe lurt

Mæle trekker frem et viktig poeng.

-Bruk protokollen, er et klart dommerråd.

Nettopp det gjorde flere av rytterne på Epona.

-Det var mange som hadde gjort noe med de ting vi hadde kommentert til dag to, som kontakten eller hvordan de presenterte hesten. Det ligger viktig informasjon i en protokoll, det er egentlig råd og veiledning til rytterne om veien videre.

Mæle fortsetter: - Vi dommere ønsker en dialog med rytterne velkommen. Har man spørsmål, så bruk anledningen som især er der ved stevner over flere dager til å kontakte dommerne og stille utfyllende spørsmål!

Dressurprogram i 6-års klassen utfordrer

Sammenlagtvinner i 6-års klassen ble Stine Gøtesen-Søraa fra Tønsberg og Omegn Rideklubb med Soros Apari e. Blue Hors St. Schufro/Blue Hors Don Romantic, oppdretter Linda Solberg og Christer Rognlie. Ekvipasjen vant første dag med 75 % og ble nummer tre søndag med 72,400. Til sammen holdt det til vinnersløyfe, foran Karina Moe/Stall-K’s Brix Galliano e. Grand Galaxy Win/De Niro fra Majorplassen Ryttersportsklubb.

-Denne klassen rommet flotte hester med masse kvalitet, men teknisk sett var de generelt ikke helt klare for finaleprogrammet. Dette er teknisk krevende, spesielt med byttene, og feil og spenninger går fort utover karakteren for ridbarhet. Rakhet og at hesten tar ærlig vekt er noe vi tar på det tekniske – her hadde flere også noe å gå på. Men når det er sagt – altså denne klassen rommet hester som har masse potensiale til å bli riktig flotte hester i fremtiden!

Stine Gøtesen-Søraa/Soros Apari tok sammenlagtseieren i 6-års klassen.

Fagre fjordingen Fagermann

Dressurdommer Rune har en hest han ønsker å trekke frem, på tvers av alle aldersklasser. Fjordingen Fagermann e. Kuling/Bjørktind som med sin rytter Sigrid Elise Skorve Larsen fra Nes Rideklubb var en av deltagerne i 5-års klassen.

-Fagermann utmerket seg virkelig – selv om hans konkurrenter i hovedsak var varmblodshester med solide dressurstammer. Især fikk de det til første dag, da fikk han 7,5 i trav – han var super ærlig, gikk med flott støtte, sto korrekt i formen – rett og slett en ordentlig god fjording! Han scoret på hvordan han ble presentert av sin rytter samt det fine travet han viste frem. I dette mesterskapet deltok også en frieser – når man skal vurdere hestene i et slikt mesterskap er det viktig å se på hesten i seg, ikke hvilken rase den er. Ved dette mesterskapet var det mange gode hester, rett og slett, fastslår Rune.

- Fjordingen Fagermann med rytter Sigrid Elise Skorve Larsen utmerket seg virkelig – selv om hans konkurrenter i hovedsak var varmblodshester med solide dressurstammer, sier Rune.

Hold fokus på jobben fremover

Han oppsummerer dette med mesterskap for unghester slik:

-Disse mesterskapene er viktige for rytterne, så de kan se hvor langt de har kommet – det gjelder jo ikke noe kvalifiseringskrav. Det er viktig å gjøre opp status – hvor er vi nå, hva er veien videre. Det er viktig å tørre å teste seg selv, enten får man bekreftelse på det man gjør, eller så får man pekepinn på hva man bør gjøre videre. Alle ønsker å vinne og å få topp tilbakemeldinger, det vil alltid være noen som blir skuffet. Men det viktige er å jobbe videre, fokusere på neste års utdannelse – ikke på hva man ikke lyktes med.

Resultater

-Det er viktig å tørre å teste seg selv, enten får man bekreftelse på det man gjør, eller så får man pekepinn på hva man bør gjøre videre, lyder det fra dommer Rune Mæle.