Bygger trygge, sikre ryttere med Knøttecup

Sist helg var flere av våre aller beste ryttere i ilden ved store, internasjonale stevner i utlandet. Samtidig ble det bygget videre på grunnmuren i sporten her hjemme. Hos Skedsmo Rideklubb fikk morgendagens stjerner sist helg kjenne på ryttergleden i Knøttecup. Alle ryttere begynner et sted – og Knøttecup er en viktig byggevare for å lage dyktige, trygge ryttere og sunne og friske hester.

av
Øyvind Larsen Tolgensbakk
Hanna Elisabeth Jakhelln fra Skedsmo Rideklubb har ventet på å bli 10 slik at hun kunne være med på Knøttecup. Sist helg kom endelig muligheten - her er hun med ponnien Plassens Muffins. Foto: Andrine Bartnes

Knøttecup-stevnet hos Skedsmo Rideklubb var årets tredje Knøttecup her i landet, og allerede denne helgen er det mer Knøttecup på programmet, denne gang på Sørlandet. Neste helg er det Knøttecup hos Oppland Rytterkrets på Starum.

Knøttecup vil kunne bidra til en god grunnutdanning og være med på å utdanne allsidige og balanserte ryttere, sier Elin Heistad som er ansvarlig for Knøttecup i Sportsutvalget feltritt. Bildet viser Anea Haaland på O.M.S Hercules fra Konglungen Rideklubb som vant ponniklassen.

En liten cup som rommer mye

Knøttecup er mer enn en fin introduksjon til feltritt – det inviterer til en allsidig grunnutdanning for både rytter og hest, og er nyttig (og gøy!) uansett hvilken gren man sogner mest til. Et viktig mål med cupen er å både rekruttere ryttere, hester og stevnearrangører.

Mens hinderhøyden er lav og tempoet holdes nede, er det ingen brems på læringen. Knøttecup gir kunnskap, ferdighet og innsikt på mange måter. For å være forberedt til Knøttecup, er det viktig at rytter og hest har trent variert. Det å ri tre forskjellige grener på én dag, er en fin øvelse for rytteren når det gjelder å huske baner og program, og man får en god trening i å planlegge og gjennomføre en stevnedag med mye innhold.
De tre deldisiplinene er forskjellige – men henger tett sammen. Å ri over hinder, enten det er på banen eller ute i terrenget, krever balanse, koordinasjonsevne, følelse for riktig tempo og rytme – altså ting som er like viktige og nyttige på dressurbanen også.

Knøttecup er altså grunnutdanning av rytteren – i én og samme byggevarepakke.

Gir allsidige, balanserte, sikre ryttere – og sunne, holdbare hester

-Knøttecup vil kunne bidra til en god grunnutdanning og være med på å utdanne allsidige og balanserte ryttere, sier Elin Heistad som er en primus motor for Knøttecup og ansvarlig for Knøttecup i sportsutvalget feltritt. – Slike ryttere blir også sikrere ryttere!

Det er noe i det å komme seg utenfor ridehusets fire vegger – eller utenfor gjerdene på ridebanen.
– Mange unge ryttere i dag får en noe ensidig utdanning på en ridebane, mens både forberedelsene og det å gjennomføre en Knøttecup handler om å mestre hesten i ulike omgivelser. Det gir rytteren en allsidig utvikling av motorikken, større forståelse for hestens atferd og reaksjonsmønster og kjennskap til grunnleggende treningslære – man utdanner ryttere med godt hestevett. Knøttecup er en super måte å få trent rytterens mentale ferdigheter, allsidig trening er skadeforebyggende for hestens del, og når treningen gjøres under veiledning av kompetent ridelærer, trener eller erfaren rytter, er det å bli med i Knøttecup et godt sikkerhetsfremmende tiltak.

Noe for din klubb?

Knøttecup er noe Elin brenner for – og all den gleden og fremgangen hun har sett hos Knøttecup-ryttere opp gjennom årene er brensel til bålet. Det arrangeres hvert år Knøttecup flere steder rundt om i landet, men det er plass til flere, og Elin er klar for å hjelpe til. – Det er bare å kontakte meg hvis det er noen nye klubber som ønsker å få mer informasjon om Knøttecup!
Denne helgen blir det Knøttecup-glede på Sørlandet – hos Brekka Rideklubb, klubben som i fjor gikk helt til topps sammenlagt og vant premien på 14 000 kroner!

Dette er Knøttecup:

  • En introduksjon til feltritt

  • Rytter trenger Grønt kort, hest trenger hestepass

  • En dressurdel, en sprangdel og en terrengdel

  • Ryttere kan delta i knøttecup fra det kalenderår rytter fyller 10

  • Åpen for ponniekvipasjer som ikke har fullført P90 og hesteekvipasjer som ikke har fullført H90

  • Endags-stevne med lavt nivå på hinderhøyde og tempo

  • Deltakersløyfe til alle

  • Sløyfer og ærespremier til plasserte

  • Klubbene gis poeng ut fra antall Knøttecup-sløyfer, og de fem klubbene som får mest poeng blir tildelt pengepremier som skal brukes til utvikling av feltrittsporten i egen klubb. Førstepremien er 14 000 kroner!