Bruk tid på å gjøre hesten sterk og holdbar

Målet er at vi med vår trening av hesten gjør den sterk og holdbar. -Vi må bygge opp hesten på en strategisk måte. Vi må tenke igjennom det vi gjør og ha en plan. Vi må gi den tid til å styrke muskler, skjelett, sener, ledd og leddbånd, fastslår feltrittrytter Heidi Bratlie Larsen.

av
Rebecca Ballestad-Mender
-Husk at du alltid må venne hesten til oppgaver den ikke er vant til å gjøre, sier Heidi Bratlie Larsen.

-Å lære hesten nye øvelser handler ikke bare om å få hesten til å forstå disse, men også gjøre den sterk nok til å utføre dem. Å bygge muskler, å bli sterk i kroppen, det tar tid. Velger man snarveier, er resultatet ofte en skadet hest. Derfor må man gå gradvis frem.

Tilvenn hesten nye oppgaver

-Vi må tilvenne hesten det den ikke er vant til å gjøre. Er hesten mye ridd på ridebanen og lite ut i terrenget, må man ta hensyn til det og ikke bare kjøre hardt på treningen ute i naturen – og omvendt.

Tilvenningsprinsippet gjelder også for eksempel det å ri nysnø eller i vann.

-Nysnø på jordene gir muligheten til en kjempefin og morsom trening for både hest og rytter, men husk at hvis hestene ikke er vant med akkurat denne belastningen, så begynn forsiktig og gå sakte frem! Å trene i vann er super trening også, enten det skjer i vannmølle eller på stranden. Men hvis hesten ikke er vant med slik belastning, må de tilvennes gradvis.

Gi hesten tid til restitusjon

I treningen skal vi variere intensiteten. Etter en større belastning, må vi la hesten få tid til å restituere.
-Dette er utrolig viktig, sier Heidi.
-Et feltrittstevne, en kondisjonsøkt, en hard helg på treningssamling er med på å bygge hesten opp – men ikke om man ikke lar den få hvile og innhente seg etterpå.
Selv gir Heidi hestene sine fri etter større belastninger. Men fri betyr ikke å stå stille i en boks eller i en paddock.

-Det er helt nødvendig at hesten er i bevegelse og ikke blir stående stille. Har man ikke gode nok utemuligheter, så bør hesten skrittes eller helst leies.

Dette sier veterinæren

-Skal man bygge en sterk og holdbar hest må den få tid på seg og jobbe med alle muskelgrupper, sier veterinær Lars Moen, veterinær ved EMPET Romerike Hesteklinikk. – Varierende og allsidig trening bidrar til at hesten får sterkere muskler, skjelett, ledd, sener og leddbånd over hele kroppen. Hvis hesten jobber for ensidig brytes den sakte, men sikkert ned. Monotone bevegelser som gjentas belaster vevene i kroppen, som igjen kan gi slitasje. Å ikke ri for ensidig er også viktig ut ifra andre synsvinkler; å ri mest på en volte til høyre gjør at hesten ikke blir like sterk i venstre og høyre side. Sist, men ikke minst, så blir den mentalt sliten av å bli brukt ensidig.

Eksempler på allsidige treningsformer:

• Utetrening, gjerne i kupert terreng
• Klatring i opp- og nedoverbakker
• Løsgjørende arbeid på ridebanen
• Dressurtrening
• Hinderøvelser – for eksempel kavaletter

Artikkelen har tidligere stått i Hestesport

Relaterte artikler