Bruk så milde hjelpere som mulig

-Glem aldri at det er de grunnleggende hjelperne som er de viktige, det handler om vekt, sjenkel, hånd og stemme. Sporer er en ekstra hjelp, sier feltrittrytter og trener Hans Bauer.

av
Rebecca Ballestad-Mender
-Det er de grunnleggende hjelperne som er de viktige, det handler om vekt, sjenkel, hånd og stemme, sier feltrittrytter Hans Bauer. (Foto: NRYF)

- En del tror nærmest at sporer er obligatorisk, som søljen på en bunad. Folk lar seg også lett påvirke av hva andre gjør og bruken kan bli litt motepreget. Men det er viktig at om man bruker man sporer, så bruker man det fordi man trenger det og fordi man har funnet de som fungerer best for deg og din hest. Man må lære hesten å kjenne, lytte til den.

Les forrige artikkel om temaet her: Sporer - en ekstra hjelper med positivt fortegn eller et unødvendig onde? Hvorfor bruker vi dem egentlig? Kan man si at sporer er god, eller dårlig, hestevelferd?

I konkurranser kommer reglementet, enten det nasjonale eller FEIs regelverk, inn.

– Reglementet regulerer sporebruk og sporevalg, og reglene er der for å ivareta hestevelferden. Jeg må innrømme at jeg synes det er litt rart at det ennå i noen tilfeller er påbudt med sporer, jeg synes at det generelt burde være valgfritt. Men det er noe jeg tror vil komme, sier feltrittrytteren.

-Skal man bruke sporer, må det være fordi man trenger det og fordi man har funnet de sporene som passer best for deg og din hest, sier Hans Bauer. (Foto: Ingo Wächter)

Så milde hjelpere som mulig

På ukjent hest rir Hans alltid uten sporer.

– Trenger jeg mer, så bruker jeg stemmen i første omgang. Filosofien er å alltid bruke så milde hjelpere som mulig.

I konkurranse bruker han én type spore uansett delmoment.

– Før brukte jeg en annen type i dressuren for å komme litt bedre til den. Men de var litt lange, og hesten min kunne fort reagere litt for mye. Derfor har jeg gått over til korte, enkle sporer.

Sporene behøver heller ikke bli et fast inventar på støvelen.

– De behøver ikke sitte fast, nei. Ikke ri med sporer hver dag. Jeg bruker for eksempel ikke sporer på tur eller under galopptrening.

Brukes etter behov og med følelse

Sporer er noen man tar i bruk først når man har kontroll på kroppen.

– En nybegynner holder seg gjerne fast med beina, da kan sporen skade hesten. Man må ha balanse.

De gode rytterne, som har ridd mye, de vet mer om hva som trengs av forsterkende hjelpere. Mer urutinerte ryttere må alltid rådføre seg med en erfaren, utdannet trener både om bruk og valg av sporer. Sporer er en forsterkende hjelper som ikke alltid er nødvendig og som må brukes etter behov og med følelse.

Sporen er en forsterkende hjelper for sjenkelen. Bruk av sporer fordrer rideferdigheter; som korrekt sits i balanse og med kontroll over sjenklene.

Les om sporer i Norges Rytterforbunds rapport "Hestevelferd i ryttersporten" på rytter.no

Følg med fremover: Vi fokuserer på sporer og følger opp med flere artikler fremover!