Bruk grimen rett

Grimen er en del av hverdagen i stallen – men bruker du den rett? Her får du noen tips.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Illustrasjonsfoto: NRYF

-Første bud er at hesten har en grime som passer akkurat den, sier Benedicte Løyland fra hesteutstyrsbutikken Skoies. - En grime som ikke passer hesten kan ha flere negative konsekvenser. For det første kan det være ubehagelig for hesten. En for stor grime vil for eksempel fort skli ganske langt ned på hestens mule, det vil mange hester irritere seg over. En for stor eller løs grime, kan også innebære en skaderisiko.

Det er derfor grunnleggende viktig at grimen er av rett størrelse og at den tilpasses rett til hestens hode

Grime på – eller av?

Grimen bruker man i første rekke når hesten skal leies eller når den skal bindes opp. - Når hesten går i paddock eller på beite, er det å gå uten grime det aller beste for hesten. En grime er et ekstra element på hestens hode, det kan virke forstyrrende og det kan gi slitasje. Men noen ganger kan det som følge av forhold på stedet, hensynet til sikkerhet eller adferd gjøre at hesten må gå med grime også da, sier Benedicte.

Føll bør kun ha på seg grime når man leier den, risikoen for at de setter seg fast i et eller annet når de er på beite er stor.

-Når hesten går i paddock eller på beite, er det å gå uten grime det aller beste for hesten, men forhold på stedet, hensynet til sikkerhet eller adferd kan gjøre at hesten må gå med grime også da, sier Benedicte. (Foto: NRYF)

Slik tilpasser du grimen

Selv om grimen er i rett størrelse, må den tilpasses hesten. Grimer kommer i standard størrelse, men det er lite ved hestene våre som er standard. Hestens hode varierer ut fra rase, størrelse og alder.

-Ved ganasjen skal man i utgangspunktet kunne få to fingre inn ved siden av hverandre, inn under grimen. Ved mulen skal han kunne få to til tre fingre inn under grimen. Det er viktig at det er rom for at hesten skal kunne spise og åpne munnen fritt. Det er for eksempel et adferdsmessig trekk at en hest gjesper – det bruker de som et signal til andre hester i flokken og det er også noe som virker avslappende for hesten, akkurat som det er for oss. Noen hester rekker også gjerne tunge, det virker avspennende på musklene rundt tungebenet, forklarer Benedicte.

Samtidig som grimen skal gi rom for naturlig adferd, så må grimen heller ikke være for løs. Det forstyrrer hesten unødig, og hesten kan lettere sette seg fast i noe. Det hender at hesten vil klø seg i nakken eller på ganasjen med bakbenet, da kan benet/skoen sette seg fast i grimen hvis den er for løs. Dette kan gi alvorlige skader, hesten kan også kveles som følge av presset som da vil følge.

Mange hester har stor sans for «grimeleken» - det vil si at de drar i hverandres grime. En for stor og løs grime kan gjøre at de drar grimen delvis av, den kan ende i munnen som et «bitt» kan føre til kutt/gnag i munnvikene. eller den kan bli hengende rundt halsen – begge deler er både ubehagelig og også risikofylt.

Selv om grimen er i rett størrelse, må den tilpasses hesten. Ved ganasjen skal man i utgangspunktet kunne få to fingre inn ved siden av hverandre. (Foto: NRYF)

Hvilken vei skal kroken vende?

Er det karabinkrok på grimen, skal den som hovedregel festes ut fra hodet for å unngå irritasjon. Men tenk samtidig på om gjerdet der hesten går innebærer noen risiko for at en karabinkrok skal kunne henge seg fast. Et nettinggjerde er generelt ikke å anbefale for hest, men går hesten et sted der det er slik gjerde, har det skjedd at hester har hektet seg fast i trådene med karabinkroken. – En flat krok er å foretrekke, den har mindre mulighet for å hekte i noe, sier Benedicte.

Generelt anbefales det at man bruker grimer som går i stykker ved et visst trykk for å redusere risikoen for skader på hesten.

For ordens skyld; Skoies er en av NRYFs samarbeidspartnere.