Brash best på hjemmebane

Scott Brash sørget for en populær seier på hjemmebane i World Cup-klassen i London søndag, sammen med sin fabelaktige Hello Jefferson. For Norges del ble det ingen poeng i potten denne gang – men i Mechelen venter nye muligheter.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Scott Brash/Hello Jefferson vant World Cup-kvalifiseringen på hjemmebane i London. (Foto: FEI/Jon Stroud)

Kun syv ekvipasjer red grunnomgangen den portugisiske banebyggeren Bernardo Costa Cabral hadde bygget opp til de 37 startende rytterne. Denne World Cup-klassen var den åttende kvalifiseringen i den vest-europeiske ligaen i Longines FEI Jumping World Cup ™.

Geir Gulliksen hadde med seg VDL Groep Quatro (Quaprice Bois Margot/Caletto I) til denne oppgaven i London, og den lille, brune vallaken hoppet som sedvanlig med sin herlige vilje og spenst, men innledet med et par tidlige riv og Geir valgte å trekke seg halvveis i banen.

Godt og britisk

Med kun syv til omhopping, var det et eksklusivt felt fylt med toppekvipasjer. Nederlandske Maikel van der Vleuten var en av dem, og sammen med Elwikke (Eldorado vd Zeshoek/Quick Star) red han en nullrunde på 41,21 sekunder og tok ledelsen foran Max Kuhner/Elektrik Blue P (Eldorado vd Zeshoek/For Pleasure) fra Østerrike. Den ledelsen fikk han ikke beholde lenge, for Scott Brash suste feilfritt gjennom det hele på 39,67 sekunder.

Tyske Daniel Deusser/Killer Queen VDM (Eldorado vd Zeshoek/For Pleasure) fikk spenningen til å stige, men galopperte feilfritt i mål 0,06 sekunder saktere enn Brash. Hele Sveriges Henrik von Eckermann red sin ganske nye Czara Dorchival (Qlassic Bois Margot/Raphael) i denne klassen, og det så riktig lovende ut inntil det ble et riv på oxeren. Riv ble det også på irske Denis Lynch/Cornets Iberio (Cornet Obolensky/Charlottenhof's Iberio) før klassens siste håp – 22 år gamle Jodie Hall McAteer (GBR) kom inn på banen med sin Salt’n’Peppa (Stolzenberg/Escudo). Denne rytteren har blant annet laggull og individuelt sølv fra EM i ponni i 2015 bak seg. Uredd red hun gjennom banen på 40,14 sekunder og ble med det nummer tre, rett foran van der Vleuten og bak Deusser. Mens Brash kunne smile bredt over seier og 20 gode poeng på veien mot finalen i Omaha i april.

Brash sier om sin hest: - Han har alt det som skal til for å vinne hvilken som helst Grand Prix, det hele handler om å håndtere hans skarpe sinn – han tenker fort og det er bra for å være rask i en omhopping. Men som rytter må man klare å håndtere det. Men nå er han i ferd med å bli moden, han faller mer til ro i de store omgivelsene og har virkelig begynt å glede seg over oppgavene. Det føles som om han blir bedre jo større oppgaver han settes på – og det er tegnene på en virkelig talentfull hest.

I 2015 tok hun laggull og individuelt sølv for ponni - nå rir hun hest, og søndag ble hun nummer tre i World Cup-klassen på hjemmebane - 22 år gamle Jodie Hall McAteer. (Foto: FEI/Jon Stroud)

Victoria til Mechelen

Mechelen siste helgen i desember er neste ut når det gjelder kvalifisering i den vest-europeiske ligaen – World Cup-klassen går fredag 30. desember. Etter vel overstått London, er det Henrik von Eckermann som nå ligger i tet på sammenlagtlisten i den vest-europeiske ligaen, foran Harry Charles (GBR) og de to franske rytterne Kevin Staut og Julien Epaillard.

Victoria Gulliksen, som ikke har vært ute i World Cup siden Stuttgart i begynnelsen av november. Inntar nå 12. plassen med sine 28 poeng. Marie Valdar Longem med sine 12 poeng ligger nå som nummer 39, mens Geir Gulliksen enn så lenge har til gode å plukke poeng denne gangen. Victoria er den norske rytteren som får ny mulighet til å sanke poeng i World Cup-sammenheng i Mechelen.

Du kan se høydepunkter fra London tirsdag 20. desember klokken 20.00 på Eurosport 1.