Boyd Exell for tiende gang

For første gang har en utøver oppnådd å sikre seg finaletittelen et tosifret antall ganger – søndag i franske Bordeaux tok australske Boyd Exel World Cup-seieren for tiende gang.

av
Rebecca Ballestad-Mender
For tiende gang tok australske Boyd Exell World Cup-tittelen. (Foto: FEI/Eric Knoll)

Sammen med sitt herlige firspann med hestene Bajnok, Maestoso Juptier, Barny og Mad Max og det tobente teamet bestående av Emma Olsson og Hugh Scott-Barret tok Exell ledelsen lørdag kveld, fortsatte i samme spor søndag og sikret seg den prestisjefylte tittelen.

Det var nederlandske Bram Chardon som var regjerende mester, og han var med sine fire hester Kendi, Favory Farao, Dreef Inca og Dreef Kapitany bare noen få sekunder bak Exell. Det ble andreplass på Bram denne gangen, som hadde følge av sin far Ijsbrand Chardon – også han en tidligere mester for Nederland – opp på pallen som nummer tre.

Bram Chardon med sitt firspann ble nummer to i finalen. (Foto: FEI/Eric Knoll)

Det far ungarske Gábor Fintha som sto bak den utfordrende finalebanen søndag. Kuskene hadde med seg feilpoeng fra lørdag, og tidsfeil ble lagt til hver utøvers tid. Kun Exell kunne stille til start søndag helt uten feil etter en perfekt innsats lørdag. De tre beste teamene gikk ut i en avgjørende runde, der beste tid ville innebære seier. Ijsbrand Chardon var først ut, sammen med Edith Chardon og Chris van Rooij i vognen forspent fire lippizanere Favory Fantom, Casper, Maestoso Miszter og Feles. Det ble fire feil og en total tid på 253,39 sekunder – så var det hans sønn Bram Chardon som sammen med Lianne Chardon og Quint van Rijswijk som skulle ut. Det ble fire feil her også, men tiden var ultrarask og sluttsummen ble 243,41 sekunder.

Tredjeplassen gikk til nederlandske Ijsbrand Chardon. (Foto: FEI/Eric Knoll)

Publikum klappet taktfast da Exell satte av gårde, som tilsynelatende uberørt av spenningen siktet mot sin tiende tittel. For tredje gang gikk det helt feilfritt for teamet, og med 239,37 sekunder ble det tittel og toppremie enda en gang.