Behandling av SI-leddene

Å se nærmere på og behandle SI-leddene kan være noe dyrlegen foreslår hvis du forteller om en hest som oppleves som vanskelige å ri i galopp og som kanskje gjerne går i kryssgalopp på longen. Her gir veterinær Marianne Øverlie noen fakta om smerter i området rundt SI-leddene.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Illustrasjonsfoto: NRYF

Av veterinær Marianne Øverlie, Bjerke Dyrehospital

Iliosakralleddene (SI-leddene) er leddene som forbinder bekkenet med ryggsøylen, og de er involvert i overføringen av krefter fra bakbeina til ryggen. Smerte i denne regionen kan bidra til nedsatt prestasjon og/eller bakbeinshalthet hos hest. Symptomer på at hestene har smerte i dette området kan variere fra milde og diffuse symptomer til at hestene virkelig ikke fungerer. Kliniske tegn kan være at hestene er stive og/eller ømme i ryggen, at de sliter med å løfte ryggen under ridning og at de mangler engasjement fra bakparten. Det kan dermed være vanskelig å bygge ryggmuskulatur på disse hestene. De kliniske symptomene er ofte verst under ridning, og hestene kan føles verre i galopp enn i trav. Noen vil bukke, være uvillig til å galoppere og de kan være stiv i galoppen. Andre tegn kan være at de bryter over i kryssgalopp, har ujevn kontakt med bittet og at de har vanskelig for å gå korrekte overganger.Iliosakralleddene (SI-leddene) er leddene som forbinder bekkenet med ryggsøylen, og de er involvert i overføringen av krefter fra bakbeina til ryggen. Smerte i denne regionen kan bidra til nedsatt prestasjon og/eller bakbeinshalthet hos hest.

Symptomer på smerte i dette området kan være milde og diffuse - eller det kan være at hesten virkelig ikke fungerer.


Symptomer på at hestene har smerte i dette området kan variere fra milde og diffuse symptomer til at hestene virkelig ikke fungerer. Kliniske tegn kan være at hestene er stive og/eller ømme i ryggen, at de sliter med å løfte ryggen under ridning og at de mangler engasjement fra bakparten. Det kan dermed være vanskelig å bygge ryggmuskulatur på disse hestene. De kliniske symptomene er ofte verst under ridning, og hestene kan føles verre i galopp enn i trav. Noen vil bukke, være uvillig til å galoppere, og de kan være stiv i galoppen. Andre tegn kan være at de bryter over i kryssgalopp, har ujevn kontakt med bittet, og at de har vanskelig for å gå korrekte overganger.

Mange hester responderer godt på behandling i dette i området. For å avgjøre om hesten skal behandles vil det gjøres en vurdering av hvilke symptomer den viser, eventuelt også funn på ultralyd eller respons på bedøvelse av området. Dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Mange hester responderer godt på behandling i dette i området. (Foto: NRYF)

Relaterte artikler