Bedre, flere og godt forberedt – slik tenker landslagslederne

Landslagslederne for U21, Øivind Instefjord Ødemotland og Siril Helljesen, fulgte sine unge utøvere tett under Norway Open Dressage sist helg på Epona Ryttersenter. – Vi ser viktigheten av å skape en sterkere konkurranse og prestasjonskultur i Norge, vi ønsker å øke antallet U21 ryttere – og for den kommende sesongen har vi sterkt fokus på at rytterne skal være best mulig forberedt før EM. Da er erfaring fra CDI-stevner viktig, sier landslagslederne.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Siril Helljesen og Øivind Instefjord Ødemotland - landslagsledere dressur U21. (Foto: NRYF)

Duoen Øivind og Siril sto langs oppvarmingen, kom med råd og hjelp, de fulgte rytterne der ute på banene – og tok i tillegg mye ansvar for god stemning og heiarop etter endte ritt.

Oppgavene

Bak dette ligger en visjon om utvikling av den norske dressuren, der de yngre rytterne danner et viktig grunnlag for fremtiden.

Øivind og Siril har felles hånd om U21, det vil si ponni kategori 1 og 2, children, junior og unge ryttere. De har som oppgave å planlegge og gjennomføre samlinger, de skal hente inn eksterne ressurspersoner etter behov for å fremme utviklingen i landslagene og satsingsgruppene, de har tett dialog med landslagsleder for U25 og senior samt Norges Rytterforbunds administrasjon – og de har ansvar for uttak til internasjonale mesterskap og representasjonsoppgaver for denne gruppen ryttere.

Tett dialog med landslagsledelse for senior og U25 er blant oppgavene til Siril Helljesen og Øivind Instefjord Ødemotland. (Foto: NRYF)

Mye ung og lovende norsk dressur

Hestesport.no ba de to om en oppsummering etter helgen i Kristiansand for U21-rytterne, som bestod av 21 (!) utøvere fordelt på 8 ponniekvipasjer, 7 juniorer og 6 unge ryttere.

Øivind innleder:

-Som landslagsledere var det gøy og spennende å få følge ungdommene våre under Norway Dressage Open i strålende solskinn. Det var gøy at U21-rytterne leverte resultater som holdt til seier i både ponniklassen, juniorklassen og youngriderklassen. Det var også fint å se at det var flere som kjempet om topplasseringer.

Emma Løkken/Mr Gold G tok to seire i sin internasjonale debut i juniorklassen. (Foto: NRYF)

For noen ryttere var Norway Open Dressage første internasjonale for året, for noen var det første internasjonale noensinne – og noen av rytterne hadde allerede startet sin internasjonale sesong før de tok turen til Kristiansand.


Anna Konstanse Heiberg/Nerfertiti er blant ekvipasjene som begynte den internasjonale sesongen i utlandet. (Foto: NRYF)

Å sanke internasjonal erfaring er helt sentralt for å kunne prestere bedre når man kommer til internasjonale mesterskap påpeker Øivind.

-Vi ser at det å reise ut og få viktig erfaring er essensielt for at våre ryttere skal prestere bedre i internasjonale mesterskap, sier Øivind Instefjord Ødemotland. Anine Mørch-Aas hadde god sesongstart i Belgia i påsken - og tok to seire på Epona. (Foto: NRYF)

-Både Anine Mørch Aas og Anna Konstanse Hellberg har allerede vært ute og testet formen i CDI Sint Truiden i Belgia i påsken, og vi ser at det å reise ut og få viktig erfaring er essensielt for at våre ryttere skal prestere bedre i internasjonale mesterskap, sier Øivind og fortsetter: - Anna Hellberg hadde sitt beste ritt som UR lørdag, og Anine sikret seier de to første dagene. Emma Løkken er en erfaren mesterskapsrytter som nå har gleden av å få disponere sin mors GP-hest, og det er spennende å se at hun har enda mer å gå på til tross for to solide seiere og en andreplass.

Mira Antonsen Hjelle/Filur af Grønagergård. (Foto: NRYF)
Thea Victoria Harlem/Schermeer's Hof Simba. (Foto: NRYF)

Både Mira Antonsen Hjelle med seier første dag og plasseringer og Thea Harlem med to solide plasseringer viste gode takter i ponniklassen. Carmen Grønvold Johannessen avsluttet stevnet godt med seier i kürklassen, etter å ha vist lovende tendenser i de innledende klassene – det var en fin helg, med mye ung og lovende norsk dressur.

Carmen Grønvold Johannessen/Højgårdens Santos. (Foto: NRYF)

Systematisk arbeid

Det har blitt lagt ned et systematisk arbeid i vinter, for en gruppe ryttere som for første gang er samlet under ett tak.

-Dette er første år hvor vi har samlet U21-rytterne i en gruppe, og Siril og jeg jobber tett sammen som landslagslederpar. Vi har jobbet systematisk med samlinger med og uten hest gjennom vinteren og våren, forteller Øyvind.

-Vi ser viktigheten av å skape en sterkere konkurranse-og prestasjonskultur i Norge, og at vi får både flere startende internasjonalt, og at vi kan være med på å forbedre deres prestasjoner gjennom tettere oppfølging faglig sett, sier Siril. - Vi ønsker at flere skal satse mer internasjonalt, og vi håper at vi på sikt kan øke antallet gode U21-ryttere, og også øke antallet og kvaliteten på konkurransen om mesterskapsplassene.

-Vi ser viktigheten av å skape en sterkere konkurranse-og prestasjonskultur i Norge, og at vi får både flere startende internasjonalt, og at vi kan være med på å forbedre deres prestasjoner gjennom tettere oppfølging faglig sett, sier Siril Helljesen. (Foto: NRYF)

Spennende fremtid

Å ri internasjonale mesterskap er et ikke ukjent mål for unge, satsende ryttere. For at dette skal bli ikke bare en drøm, men også en god drøm, så kreves det erfaring og at man er godt forberedt.

-Vi håper vi nå utover sesongen kan se enda flere gode resultater for våre U21-ryttere, og at rytterne er godt forberedt for sommerens mesterskap, og da spesielt EM, sier Øivind. - Siril og jeg er opptatt av at rytterne skal være best mulig forberedt før EM, og da er verdifull stevneerfaring fra CDI-stevner viktig, også utenfor Norges grenser. Vi gleder oss til å følge Norges flotte ungdomsryttere videre i 2021 og inn i fremtiden.