Klubb:

Askim Rideklubb – en høyst vital 50 åring

Det skjedde 26. januar 1972 – Askim Rideklubb ble et faktum. Når hvert hesteår siden da legges sammen, blir det i år totalt 50 fine år for ryttergleden med østfold-klubben. Dette faktum ble behørig feiret forrige helg, med både åpen dag og jubileumsmiddag. – Jeg er stolt over klubben, fastslår klubbleder Hans Ingar Karlsen.

Askim Rideklubb 2
Foto: Askim Rideklubb

Det er mange ryttere rundt om i det ganske land som har minner fra gode stevner i regi av Askim Rideklubb. Trippestadbanen er et begrep for mange – og har du ikke vært der ennå, så er det gode grunner til å legge en tur til denne plassen som nå huser både klubbens stevnearena, ridehall og stall.

Begynnelsen

26. januar 1972 ble Askim Rideklubb til, på bakgrunn av et sterkt engasjement for hestesporten av flere. Lars Vik var initiativtaker, sammen med Rein Fjeldaas, Fritz Ottermo, Otto Schneider, Ole Aarsrud, Per Anfinnsen, Lise og Per Holme, Anker Hansen, Kristen Gram-Johannessen, Hans-Petter Struksnæs, Asbjørn Kolden og Harald Fredriksen.

Askim Rideklubb 17 mai tog Lars Vik i front
17. mai 1979 gikk Askim Rideklubb med i borgertoget for første gang, her med Lars Vik, initiativtaker til klubben, i front. Siden da har klubben gått med i toget hvert år. (Foto: Privat)

I mange år hadde klubben sitt faste tilholdssted på Hoel gård i Askim, mens stevner ble arrangert på Trippestadbanen. Etter flere års hardt og intenst arbeid fikk klubben for 10 år siden satt opp både ridehall og stall på Trippestadbanen, og er nå godt etablert der. Her driver de egen rideskole med over 160 elever i uken, på alle nivåer og i alle aldre.

241185549 3809203812512548 2017300893052739378 n
Trippestadbanen har vært klubbens sted for stevnearrangement, og for 10 år siden ble stall og ridehall satt opp på stedet. (Foto: Askim Rideklubb)

Stevnehistorien er rik, gjennom årene har rideklubben vært vertskap for flere store mesterskap. I 1993 arrangerte de NM i sprangridning. I 1998 og 2002 arrangerte de nordisk mesterskap for ponni, junior og unge ryttere både i sprang og dressur.

 • NM for ponni i 1991
  Klubben har arrangert flere mesterskap på Trippestadbanen, her fra paraden til NM i sprangridning i 1993. (Foto: Privat)
 • Askim Rideklubb tok gull i KM i sprang på hjemmebane i 1992
  Fra et KM i sprang på hjemmebane tidlig på nittitallet, der laget tok gull. (Foto: Privat)
 • Marit Bergli og Rubin på Trippestadbanen i 1984
  Mange har minner fra stevner på Trippestadbanen - her fra et stevne i 1984, der klubbens egen Marit Bergli rir hesten Rubin. (Foto: Privat)
 • Askim Rideklubb 6
  Under klubbens 50-års jubileumsshow fikk publikum gode smakebiter på hva ryttersporten har å by på. Her viser Jenny Strønes/Guri Malla frem litt feltrittglede. (Foto:Askim Rideklubb)
 • Askim Rideklubb 2
  Fjordingen Isvind er en god voltigehest - her er det fôrryttere av rideskolehestene til klubben som viser frem grenen. (Foto: Askim Rideklubb)
 • Askim Rideklubb 12
  Michelle Eilertsen og skolehesten Herkules sørget for at publikum fikk bli med på kjøretur. (Foto: Askim Rideklubb)
 • Askim Rideklubb 13
  Voltigegruppen i Askim Rideklubb - fra venstre Victoria Phair, Mille Kristine Bekkemellem, Nora Irlin Halvorsen, Else Hoen, Pernille Løkkevik, Isvind og daglig leder Iselill Karlsen-Forberg.
 • Askim Rideklubb 9
  Erica Louise Larsen og Boshji viste fram sprangridning. (Foto: Askim Rideklubb)
 • Askim Rideklubb 1
  Laila Ruud fortalte om dressurens premisser med sin Fragolina, et veldig populært innslag under showet. (Foto: Askim Rideklubb)
 • Askim Rideklubb 3
  – Det er noe helt unikt ved denne sporten at vennskapet står så sterkt også over tid, sier klubbleder Hans Ingar Karlsen. Her er daglig leder med en gjeng gamle og noen fremdeles medlemmer i Askim Rideklubb – disse ble gode venner gjennom sin barndom i stallen og har fremdeles kontakt, med en flott og trygg ungdomstid i klubben som en fellesnevner. (Foto: Askim Rideklubb)

Klubben har arrangert stevner – og de har også selv fostret mange konkurranseryttere som har deltatt i store mesterskap i sprang og dressur, både nasjonalt og internasjonalt. Det dype engasjementet for hesten og sporten har ført til at det blant klubbens medlemmer finnes mange med lang erfaring som teknisk personell og andre som har påtatt seg tillitsverv i krets og forbund. Siden 2016 har klubben hatt status som «Veiviserklubb» innenfor Norges Rytterforbund.

Askim Rideklubb Elke Tveter og Marit Bergli representerte klubben
Askim Rideklubb har siden 2016 hatt status som "Veiviserklubb" - Elke Tveter og Marit Bergli representerte klubben da de mottok diplom for dette fra Norges Rytterforbund under Kingsland Oslo Horse Show i 2016. (Foto: Askim Rideklubb)

Tuftet på driftige ildsjeler

-En ting som kjennetegner klubben vår, det er ildsjeler. Ildsjeler har sørget for å holde denne klubben i gang, helt siden starten, sier Hans Ingar Karlsen. – Vi er en rideklubb, vi arrangerer stevner, vi eier et anlegg der det drives rideskole – og rideskolen er igjen en forutsetning for klubben og sporten. Men det er ildsjelene – inkludert de som er fast ansatt – som ligger til grunn for alt.

Jubileumsmiddagen samlet ildsjeler fra hele klubbens levetid. – Under jubileumsmiddagen var det i prosentandel ganske sikkert en god del flere slike enn i en gjennomsnittlig forsamling, smiler lederen. – De er driftige mennesker, gründere, som har også satt sitt preg på lokalsamfunnet, disse medlemmene våre.

Askim rideklubb dugnad
- Vi er en rideklubb, vi arrangerer stevner, vi eier et anlegg der det drives rideskole – og rideskolen er igjen en forutsetning for klubben og sporten. Men det er ildsjelene – inkludert de som er fast ansatt – som ligger til grunn for alt, sier klubbleder Hans Ingar Karlsen. (Foto: Askim Rideklubb)

Dette med mot, vilje, utholdenhet, selvtillit og å sette seg mål – det er egenskaper som Hans mener ligger til grunn for at klubben i dag har et velfungerende anlegg.

-Vi hadde tilhold på Hoel gård i flere år, og etter det tok det litt tid før vi fikk eget anlegg. Det var en lang prosess med søknader for å få igjennom alt, og det var to damer som hadde vilje og utholdenhet og som satte seg som mål å få det til – Marit Bergli og Anne Grethe Holstad. Uten deres innsats hadde vi med stor sannsynlighet ikke hatt noen anlegg på Trippestad i dag.

Hestesporten skaper driftige mennesker

Ikke bare er det driftige mennesker i klubben, den sørger også for å lage «nye» driftige mennesker:

-Det som har gjort at jeg har engasjert meg i dette miljøet, det er hva hestesporten gjør med de som er i den, fortsetter klubblederen, som kom inn i sporten gjennom samboers interesse og en ridende datter. – Det jeg liker å se er jenter og gutter som får glede, utholdenhet, vilje, de setter seg mål, de behersker store dyr, får selvtillit. I sum blir dette driftige damer og herrer som tar med seg disse egenskapene videre i livet. Hesten skaper gode egenskaper, den danner gode personligheter. Der tror jeg denne sporten er ganske unik.

Stolt over klubben

Hans Ingar Karlsen har vært engasjert i styret i 11 år, og har sittet som leder de siste årene. Han er en leder som er stolt over klubben sin:

-Det er inspirerende å være i et sånt miljø, og jeg er stolt over klubben, anlegget og hva vi har fått til. Vi har et godt styresett som har fungert over flere år. Dette drives jo i hovedsak på dugnad – og vi er som en middels stor bedrift i forhold til omsetning. Vi skal i utgangspunktet være en breddeklubb, men har hatt og har medlemmer som har kommet langt i sporten – og vi er stolte over begge deler.

Inger Line Brath
-Vi skal i utgangspunktet være en breddeklubb, men har hatt og har medlemmer som har kommet langt i sporten – og vi er stolte over begge deler, fastslår klubblederen. Bildet er av en av klubbens aktive ryttere - pararytter Inger Line Brath med hesten Quallwesto. Disse to tok nylig sølv i HM og var en av deltagerne ved det internasjonale dressurstevnet Norway Open Dressage. (Foto: NRYF)

Klubben ser fremover også, tenker nye muligheter.

– Vi har hatt en tøff periode med pandemien, der det ikke så lyst ut for rideskolen. Men vi klarte det. Nå kommer det nye utfordringer fremover, med økte kostnader for driften og utfordrende økonomi for mange privatpersoner. Vi må være i forkant av dette, tenke igjennom slik at vi ikke skal bli overrasket. Vi vet at når barna først er innenfor rideskolen, da blir de der. Det vi må jobbe med er å få dem inn dit. Mange snakker om at hestesporten er dyr, men vi gir muligheter, som for eksempel at man kan ha hest på fôr. Det var den veien vi gikk selv, først rideskole, så hest på fôr.

Allsidig 50-års show

Lørdag ettermiddag før jubileumsmiddagen var satt av til forskjellige aktiviteter for å feire klubbens 50 år. Klubben inviterte til åpen dag med minishow, der litt av klubbens aktiviteter ble vist frem.

- Det var flere av våre trofaste ildsjeler som hadde ansvaret for showet, smiler Hans.

Publikum fikk en god smakebit på hva ryttersporten kan by på, her var det voltige, dressur, gymkhana, sprang, feltritt og kjøring. Små rytterspirer fikk oppleve verdenen fra ryggen til trygge ponnier og alle fikk mulighet til omvisning på anlegget.

En klubb for alle

Jubileumsmiddagen ble en kveld i hestesportens tegn, der de som grunnla rideklubben, tidligere medlemmer og dagens medlemmer både var invitert og representert.

President i Norges Rytterforbund var blant gjestene, og han overbrakte gratulasjoner, blomster og minneplakett til dagens leder Hans Ingar Karlsen.

Askim Rideklubb Tore Sannum og leder
President i Norges Rytterforbund Tore Sannum overrakte leder Hans Ingar Karlsen blomster og en plakett i anledning 50-års jubileet. (Foto: Privat)

-Askim Rideklubb er, med sin rideskole i bunn, en betydelig bidragsyter til rekruttering og lavterskel-tilbud, tilbud for at det skal være mulig for alle, absolutt alle å komme inn i ryttersporten, sa presidenten i sin tale og siterte fra klubbens egen nettside for å illustrere klubbens filosofi: «Askim Rideklubb er en klubb for alle i alle aldre og med forskjellig utgangspunkt. Det vi har felles er kjærligheten til hesten. Er du ung eller gammel, funksjonshemmet eller funksjonsfrisk, rik eller fattig spiller det ingen rolle – alle er velkomne som medlemmer i Askim Rideklubb.

Mer om