FEI Dressage & Paradressage European Championship:

Ann Cathrin er første rytter ut

Våre norske pararyttere er klare til innsats ved EM i Riesenbeck, og opptakten har vært god. – Dette ser lovende ut, sier landslagsleder Ingeborg Simensen når alle forberedelser er unnagjort og det er det å konkurrere som står for døren. I dag skal én norsk rytter ri – Ann Cathrin Lübbe har starttid klokken 09.39 i dagens klasse for grad II-ryttere.

AC
Ann Cathrin Lübbe er eneste norske rytter som skal ut på konkurransebanen i dag. (Foto: Privat)

Pararytterne ankom stevneplassen søndag og har hatt noen fine dager frem mot konkurransestart. – For et sted dette er, det er virkelig helt fantastisk – en så flott stevneplass har vi aldri vært på før, i hvert fall ikke når det gjelder stallene, sier en begeistret landslagsleder og fastslår et neste viktig punkt: - Og det virker som om arrangøren har god kontroll på alt også!

Det norske laget

På det norske laget deltar Ann Cathrin Lübbe/La Costa Majlund (Sir Lancelot/Sir Oldenburg, oppdretter Stutteri Majlund, eier Eldrid og Moy Susanne Birkenes) (grad II), grad IV-rytterne Hege Størseth/Hønnerups Lidell (Don Olymbrio/Classi, oppdretter Stutteri Hønnerup, eier Hans Marius Jørgensen) og Anita Hennie Johnsen/Lindegaard Lucky (Solos Landtinus/De Noir, oppdretter Jørgen Jacobsen, eier Anita Hennie Johnsen) og Christina Marcussen/Zorro Højris (Zorba Højris/I.P.S. Gribaldi, oppdretter Mette og Jon Vedding Nielsen, Betty Rasmussen, eier Christina Marcussen) (grad V).

Under treningene i Riesenbeck har Ingeborg vært fornøyd med det hun har sett av sine ryttere. – Hestene har sett superfine ut, dette ser lovende ut, sier hun om de kommende dagene.

Begynner med individuelle klasser

Allerede første dag deles det ut medaljer. – De begynner med de individuelle konkurransene, og derfor ris det om medalje allerede i dag. I Ann Cathrins klasse er det kun fem startende, og det øker jo medaljesjansene. Ann Cathrin er i hvert fall helt klar, smiler Ingeborg.

Tirsdag og onsdag går de individuelle klassene, dernest er det innsats for laget torsdag og fredag. I motsetning til andre mesterskap der lagkonkurranser går over to dager (to klasser), rommer EM kun innsatsen i én lagkonkurranse.

Ingeborg Simensen
-Hestene ser superfine, dette ser lovende ut, sier landslagsleder Ingeborg Simensen om de norske pararytterne i Riesenbeck. (Arkivfoto: NRYF)

Vi tar gjerne en medalje!

For pararytterne teller ikke dette mesterskapet i forhold til Paralympics.
-Det skyldes at EM er et 4-stjerners stevne, mens for Paralympics teller 3*-stjerners stevner, forklarer Ingeborg. – Men, det er én lagplass til Paralympics som skal deles ut i forbindelse med EM, den går til det beste laget som ennå ikke er kvalifisert. Det er flere land som er i den kategorien, deriblant Sverige, Østerrike, Irland og Norge. Det er først og fremst disse tre nasjonene vi «sloss» om plass med. Rankingen er ikke oppdatert ennå, men Norge ligger nå på tredjeplass, bak Sverige og Østerrike. Jeg tror det er stor sjanse for at det blir Sverige som tar plassen til Paralympics her, de har tre ryttere som nå er veldig oppe og går. Når vi mangler Jens (Lasse Dokkan), så vil det bli tøft for oss å bli best av disse nasjonene. Men for oss er det bare en fordel om det er Sverige eller Østerrike som får plassen, for da strykes de fra rankingen – og da er det de to beste som får Paralympics-billettene. Andre deler av verden får også plass i Paralympics, deriblant Afrika. Men de har ikke noe lag, så det er stor sjanse for at det er tre nasjoner fra rankingen som vil få plass. Så hvis vi ikke blir best her, så håper vi på at det blir Sverige eller Østerrike som blir det!

Om dette mesterskapet i relativt liten grad teller i forhold til Paralympics, er ikke ambisjonene noe mindre. – Et mesterskap er alltid et høydepunkt, og det ville være et mål og veldig gøy om vi får alle til freestylen. Og medaljer – det tar vi gjerne!

Mer om