Å ta en vetsjekk nå er å være i forkant

Hvordan har hesten det nå, på tampen av stevnesesongen? Rådet fra landslagsleder i distanse Fernando X Medina Guerrero er å ta vetsjekken nå for å være i forkant. Det er god hestevelferd – og man gir seg selv bedre odds for å være klar til sesongstart.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Sportsutvalget distanse arrangerer i slutten av november helsesjekk, med landslagsleder i distanse Fernando X Medina Guerrero i spissen. (Foto: Sportsutvalget distanse)

Oppdager man en skade tidlig, er prognosene så mye bedre. Man kan også oppdage ting før det i det hele tatt har blitt et problem. Derfor er det generelle veterinærrådet å sjekke hesten regelmessig.

Regelmessig sjekk er god hestevelferd

-Ta med hesten din på regelmessige helsesjekker hos din veterinær. Jo bedre kjent vi som veterinærer blir med hesten din, og med deg som rytter, jo lettere er det for oss å plukke opp små forandringer og gjøre tiltak før hesten får et problem, sier veterinær Lars Moen ved EMPET Romerike Hesteklinikk.

-Jo tidligere man får diagnostisert en skade, jo lettere er det stort sett å behandle den – og rekonvalesensen blir kortere, fortsetter han.

-Vi anbefaler å gjøre en sjekk to til tre ganger i året, en rett etter hovedsesongen og en måned før sesongen er i gang igjen – og kanskje en gang midt i sesongen.

Ta regelmessig helsesjekk av hesten er veterinærenes råd. (Foto: Sportsutvalget distanse)

Best for hesten – og mest hensiktsmessig for neste sesong

I flere år har Sportsutvalget distanse arrangert vetsjekk for utøvernes hester. For hestene som er tiltenkt mesterskapsoppgaver er det obligatorisk å gjøre en vetsjekk før sesongen begynner.

Men Fernando har påpekt at det er gode grunner til å sjekke hesten en god stund før den tid – hans anbefaler at det også gjøres en sjekk etter sesongslutt.

-For mange er det meste av stevner over nå, og hestene har en roligere periode foran seg. Å ta en sjekk av hesten er lurt nå, for på den måten blir man klar over status på hesten etter at den har gått i sporten. Da vil man få vite om det er noe man skal legge til rette for nå – og hvis det er noe som krever behandling, så får man god tid til det før neste sesong begynner, sier Kari Eiesland i Sportsutvalget distanse.

I flere grener har begrepene «sesongslutt» og «sesongstart» til en viss grad mistet sin betydning idet det arrangeres stevner året rundt. Å legge inn en friperiode for hesten i løpet av året er likevel gunstig, og vinterstid kan dette være hensiktsmessig idet sommersesongen ofte er å anse som en hovedsesong.

Etter en friperiode er det absolutt hensiktsmessig å sjekke hesten hos veterinær før man tar fatt på ny sesong igjen. Men om det er noe som ikke er som det skal nå etter sesongen, vil den sjekken i forkant av sesongstarten kunne komme for sent. Da kan man stå i den situasjon at hesten kanskje har gått med noe unødvendig lenge. Oppdager man noe rett før sesongstart som enten krever hvile eller behandling, så vil det ha også ha betydning for den kommende sesongen.

En helsesjekk nå når hovedsesongen er slutt gir god tid i forhold til sesongstart hvis det er behov for et særskilt opplegg eller behandling av hesten. (Foto: Sportsutvalget distanse)

Relaterte artikler