8 kalde timer i salen ga NM-gull til Ellen Annette

Årets «Mareritt» ble en kald fornøyelse med sterk vind kombinert med en temperatur på minussiden. Men rytterne vek ikke for utfordringene ved dagens ritt under Gyland Endurance Festival, og for Ellen Annette Mogensen Eidsvåg/Kashmir holdt det hele veien til gull i NM-klassen for seniorer. Sølvet gikk til Rikke Sophie Kiær Thygesen/Zigan og bronsevinner ble Lene Hammeren/Atlas.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Den første norgesmesteren i 2023 - på tvers av alle grener - ble Ellen Annette Mogensen Eidsvåg/Kashmir som tok seniorgullet i distanse. (Foto: Alf Magne Sjøveian)

NM-rytterne var en del av det fem ekvipasjer store feltet i CEI 2* 120 km. Ellen Annette, som representerer Indre Haugaland Ryttersportsklubb, tok ikke bare NM-gull, men toppet også resultatlisten i klassen sammen med sin ni år gamle vallak.

Gullvinner i NM-klassen ble Ellen Annette Mogensen Eidsvåg, mens sølvet gikk til Rikke Sophie Kiær Thygesen fra Lund Kjøre- og Rideklubb på sølvplass og bronsen til Lene Hammeren fra Hadeland Ride og Kjøreklubb. (Foto: Alf Magne Sjøveian)

Å fullføre var det viktigste målet

-Hovedmålet mitt var å fullføre, dette rittet var en del av mitt større mål om å kvalifisere til EM og VM, forteller rytteren som fullførte de 12 milene 08:16:25 og en gjennomsnittsfart på 14,50 km/t. Med dagens resultat er rytteren nå klar for å ri CEI3*, og med det er hun et steg nærmere mesterskapsmuligheter.

-Jeg rekker ikke å kvalifisere til EM i år, hesten må ha lang hvile mellom så lange ritt som dette – men i 2024…, sier den ferske norgesmesteren med et smil.

Klasseseier og NM-gull varmet etter en kald dag i salen. – Det var virkelig uhyre kaldt, vinden gjorde sitt til at det ble en kald fornøyelse. Vanligvis går det veldig mye vann til å kjøle hestene underveis, nå brukte vi vel knapt en liter – og det var til å vaske. Vinden gjorde kjølejobben denne gangen!

Det var virkelig uhyre kaldt!

Norgesmester Ellen Annette Mogensen Eidsvåg

Kulden utfordret

I løpet av et ritt på over 8 timer går det litt opp og ned motivasjonsmessig.

– Første etappe på fire mil gikk greit. Andre etappe, som også var på fire mil, var litt tøffere. Etter første etappe var jeg jo nesten litt svett etter ridningen, men i pausen ble jeg kald – og da var det vanskelig å få opp varmen igjen. Lårene stivnet og jeg kjente på det da, men i neste vetgate fikk jeg god massasje av groomene som hjalp meg mye, forteller Ellen Annette. – Da jeg bikket seks mil, ga det motivasjon å tenke at nå var jeg halvveis – og for hver av de to siste etappene på to mil følte jeg mer og mer at jeg så lyset i enden av tunnellen. Distanseritt innebærer noen berg- og dalbaner, det må jeg si – man må kanskje være litt gal for å gjøre dette, fastslår gullvinneren.

Da Ellen Annette la ut på siste etappe, lå Rikke Sophie Kiær Thygesen/Zigan i tet med et forsprang på seks minutter. Sakte, men sikkert spiste Ellen Annette og Kashmir inn det forspranget. Så gikk Ellen Annette opp i tet, og Kashmir kjentes fin ut. Da tok rytteren et valg.

-Kashmir hadde godt med krefter, og i en motbakke gjorde jeg et rykk.

Det rykket ga klasseseier med nesten ett minutts margin foran Sofie Dahl Larsen/Norin som fullførte på 08:17:23 og gjennomsnittsfart på 14,48 km/t - denne hesten fikk forøvrig den høythengende prisen "Best Condition". Rikke Sophie Kiær Thygesen/Zigan fulgte som nummer tre i klassen, med tiden 08:21:08 og gjennomsnittsfart 14,37 km/t. Dette ga sølv i mesterskapet foran Lene Hammeren/Atlas på bronseplass som fullførte på 09:45:50 og gjennomsnittsfart 12,29 km/t.

Jan Fredrik Furøy fra forbundsstyret delte ut medaljene - han var også "President Ground Jury" under rittet. (Foto: Alf Magne Sjøveian)

Et godt team rundt norgesmesteren

Ellen Annette har mange år bak seg i distansesporten, men med en travel hverdag som småbarnsmor blir det hektisk å få til satsing samtidig. Men med utegang, gode hestejenter som bidrar med treningen og en god skrittemaskin holdes Kashmir i form til oppgavene, selv om Ellen Annette selv ikke får så mange timer i salen.

-Takket være godt opplegg og god hjelp lar det seg gjøre – men samtidig blir jeg som ikke får ridd så mye selv ganske ødelagt etter lange ritt som dette, ler Ellen Annette mens hun gruer seg en smule til dagene som kommer. De 12 milene vil kjennes godt i kroppen da.

Norgesmesteren takker også groomene sine etter et vellykket Marerittet: - De var top notch! Miriam Tønnesen Haukland er nesten for veteran å regne i sporten – hun ble nemlig norgesmester for junior på Gyland for snart 20 år siden! Min andre groom, Johanne Irgens, ble jeg kjent med da jeg gikk til henne for kiropraktikk i forbindelse med bekkenløsning – begge er mine bestevenninner – og jeg er så takknemlig for at de ville bruke en helg på sporten min. Uten groomene hadde det vært vanskelig å ri så langt!

Jeg er så takknemlig for at de ville bruke en helg på sporten min!

Ellen Annette Mogensen Eidsvåg

Alltid kjekt å komme til Gyland

Et distanseritt i mars innebærer naturlig nok en risiko for diverse variasjoner av vær – og det gir sine utfordringer til deltagerne.

-Valg av sko var et tema. For tre uker siden var det mye snø i løypa, men nå var det nesten ingen ting igjen. Jeg valgte derfor å legge på sommersko, men med det kalde været så frøs det på – så det måtte jeg passe på i forhold til risikoen for å skli noen steder. De åtte første milene, før solen fikk tak, var løypene ganske harde, så alt i alt var jeg glad for at Kashmir gikk uten brodder – det ville ha gitt en økt belastning på ham, sier Ellen Annette og forsetter:

– Det var et teknisk krevende ritt, det er mye bakker i dette området som krever sitt av både rytter og hest – men det gjør det også spennende. Arrangøren gjør virkelig en kjempejobb, det er bare all kred til Gyland! Det er bare hyggelige folk i løypa, bare smil overalt, flotte premier fra mange sponsorer – det er bare kjekt å komme til Gyland!

-Alltid kjekt å komme til Gyland, sier norgesmesteren om arrangøren Gyland Endurance Festival - i regi av Gyland Hestesportslag. (Foto: Alf Magne Sjøveian)

Sterke prestasjoner

Flere ekvipasjer imponerte stort under lørdagens kalde Mareritt – især Rita Eiesland Holen som med Smj Pershan fullførte CEI3* 160 km. 16 mil i vind og kulde, totalt 12 timer og 14 minutter i salen – det er sterkt. Denne ekvipasjen var alene om å stille i denne klassen, men i CEI3* 140 km var startfeltet dobbelt så stort – her fullførte Astrid Dragset/Majeed Classic Khantaro på tiden 10:26:03, mens Mari Kolstadbråten Ekra/Zezachs Ehtrod gikk ut i vet gate tre.

Rita Eiesland Holem Smj Pershan (501) fullførte 160 km-rittet, mens Astrid Dragset/Majeed Classic Khantaro (5012) fullførte og vant 140 km. Mari Kolstadbråten Ekra/Zezachs Ehtrod (503) utgikk i tredje vet gate i 140 km. (Foto: Alf Magne Sjøveian)

I CEI1* 100 km gikk seieren til Olaug Espeli Carstensen/Litlemos Malika med tiden 06:09:54 og gjennomsnittsfarten 16,22 km/t. Malene Bergersen Bakken/Shanameh toppet CEIYJ1* 100 km med tiden 06:08:31 og snittfart 16,28 km/t. Plassert som nummer to her ble Victoria Helen Sæther/Nylands Shantaram på tiden 06:57:22.

Malene Bergersen Bakken/Shanameh toppet CEIYJ1* 100 km. (Foto: Alf Magne Sjøveian)

Resultatlister