50-åring ser fremover

-Vi ønsker å fortsette å fremme islandshesten og sporten vår. Målet er å være en del av ryttersporten på Sørlandet, sier leder i Gladur Islandshestlag, Anja Aurenes. Klubben fyller 50 år i år, og det skal markeres gjennom hele året.

av
Trine Meiningen
Konkurransegruppe for barn- og unge med instruktør Marianne Berget.

Foto: privat

Gladur Islandshestlag ble stiftet i 1972, og holder til i Vest-Agder. Medlemsmassen strekker seg fra Kristiansand til Farsund, og Gladur har siden begynnelsen av årtusenskiftet hatt hovedbase i Søgne ved Søgne Videregående Skole. Her har de ovalbane, passbane, tilgang på staller, klubbhus med kiosk og andre fasiliteter.

Feirer 50 år

I år er det 50 år siden Gladur ble stiftet, og det skal feires ved flere anledninger.

-Det blir litt forskjellig markering i år. Vi skal ha en stor feiring for barn og unge under rideleiren som vi arrangerer hvert år i månedsskiftet juni/juli. Under klubbmesterskapet i mai blir det ekstra gavekorttrekning blant alle påmeldte, og så blir det fest for de over 18 år i november, forteller Anja Aurenes. Hun var nestleder i fjor og er ny som styreleder i år.

-Jeg er aktiv rytter selv og rir noen konkurranser. Jeg har to hester til hobbybruk, men jeg er også dommer og dømmer både i egen og andre klubber.

Leder i Gladur Islandshestlag, Anja Aurenes, sammen med Þoka fra Aurenes.

Stor stevneaktivitet

Gladur er en breddeklubb der medlemmene er aktive i alt fra å ri på tur til elitenivå. Mange ryttere satser på konkurransebanene, og klubben arrangerer selv flere stevner i løpet av året. Klubbmesterskapet avholdes 14.-15 mai, og de har også et samarbeid med Saga og Hrani om en cup. Det er tre dagsstevner der de kårer cupmestere og beste klubb.

-Vi samarbeider også med Hrani om å arrangere et World ranking-stevne 23.-26. juni. I fjor hadde vi et stort innendørs stevne på Epona, og det prøver vi å få til i år også. Sporten vår går mye utendørs, men det er fint med muligheten til å arrangere noe innendørs. Vi har store planer, forteller Aurenes.

Stevner betyr dugnad og godt samarbeid.

-Gladur er en stor dugnadsklubb. Vi har mange som bidrar med dugnadsarbeid, og noen virkelig fantastiske ildsjeler som står på morgen som kveld for klubben. Vi samarbeider med Epona når de arrangerer større stevner, og da får vi hjelp igjen til å kunne arrangere vårt stevne på deres anlegg.

Vi har mange som bidrar med dugnadsarbeid, og noen virkelig fantastiske ildsjeler som står på morgen som kveld for klubben


Rekruttering

Rekrutteringen foregår mest gjennom familiedager og rideleir. Rideleiren er for de med egne hester, eller de som låner hest, men på grunn av koronapandemien har ikke vanlig rideleir kunne avholdes de siste to årene.

-Rideskole for islandshest er det få som har. Det er en utfordring at vi ikke har egen rideskole pr dags dato. Men en dame i klubben, Anne Rita Berg, tilbød i fjor minirideleir med enten egen hest eller de fikk låne hennes egne hester. Da var det restriksjoner på grunn av covid, og bare unge kunne være med. Hun har også igjennom den siste vintersesongen tilbudt ridetimer hos seg hvor hun har lånt ut sine hester til de som har hatt lyst til å være med. Da var det flere barn og unge med og begge tilbudene var svært populære, sier Aurenes.

To til tre ganger i året arrangeres familiedager.

-Da tenner vi opp grillen, samles i klubbhuset, og har en instruktør på plass til tre ridetimer. Gruppene tilpasses nivå fra nybegynnere til øvet, så er det felles teori.

Da er det særlig en gruppe de ønsker å informere.

-Samlingen er spesielt for foreldre, så de kan se hva de begir seg ut på hvis barna vil begynne å ri, sier Aurenes.

Barnesamling hos Anne Rita Berg.
-Anne Rita Berg, sammen med datteren Benedicte, har arrangert minirideleir og ridetimer for de uten hest og er kjempeviktig for rekrutteringen, sier styrelederen.
Barn og unge etter kvadrilje på rideleir.
Tur på ungdomssamling.
Turgleden er stor i Gladur.

Populær rideleir

Den største rekrutteringsarena er rideleiren.

-Rideleiren er en stor happening. Den er kjempepopulær og åpen for alle, også de med andre raser enn islandshest. Da er det ridetimer, quadrille og bading. Det er mye gøy med hest.

Under rideleiren en det en annen gren av ryttersporten som er godt likt, og der er klubben nøye med sikkerheten.

-Feltritt er stort på rideleir. Alle vil være med. Det er et tilbud vi har på rideleir, men vi er veldig oppmerksomme på HMS og godkjent utstyr.

Aurenes trekker frem islandshestens kvaliteter.

-Islandshesten er så allsidig. De hopper gjerne, selv om de ikke har den beste sprangteknikken. Hestene synes det er kjempegøy. Selv den trausteste islandshesten kan ofte bli full av futt, smiler hun.

Det er mer å dele om rasen.

-Islandshesten kan brukes til alt, til kjøring, sprang og dressur. Den kan ris milevis i skog og mark, og være med i vår sportsgren. Det eneste er at det er litt vektbegrensninger på grunn av at islandshesten kun blir mellom 135-145cm i mankehøyde, men det er en hardfør rase og den er enkel å håndtere.

Islandshesten kan brukes til alt, til kjøring, sprang og dressur


Rideleir er populært. Her er Kaja Christensen med Búi fra Nýjabæ på feltrittøkt.

Aktivt og inkluderende miljø

Gladurs formål for klubbens medlemmer er å skape et aktivt, inkluderende og godt miljø rundt islandshesten. Ungdommene er også godt representert med en egen ungdomsansvarlig i styret.

-Planen er å ha temakvelder for ungdom, med tema som hestehold, fôring, daglig omgang med hesten, og hva man skal tenke på når man skal ut og konkurrere. Vi har egne barn- og ungdomshelger, og har hatt tre hittil i år. Da er det en instruktør som følger ungene hele sesongen, både de som trener mot stevner, og de som bare vil være med, sier Aurenes.

Anders Berget på Gorgeir frá Gunnarsstöðum. Han ble norgesmester 2021 i A-flokk ungrytter, i gæðingakeppni.

Mål og drømmer

Planen for 2022 er klar.

-Vi satser på å være en klubb for alle, både for bredden og de som vil satse. Vi har fokus på allsidigheten til islandshesten, sier Aurenes.

Klubben har vært aktiv og gjennomført digitale stevner under pandemien, og nå som man kan samle folk, blir det mer aktivitet og ridekurs.

-Det er også en plan om en felles tur. Klubben strekker seg fra Lillesand til Lista, så da blir det 20 til 30 ryttere som samles et sted på veien og rir på tur sammen.

Klubben har aktive medlemmer i alle klasser.

-I fjor fikk vi to norgesmestere i passdisipliner og A-flokk. En senior, Veronica Høgsveen Våland, og en ungrytter, Anders Berget. De er nå med på elitelaget og U23-laget til NIHF og håper på å kvalifisere seg til nordisk mesterskap i Finland i år, forteller Aurenes.

Medlemmene i Gladur ser frem mot en sesong full av feiring, aktiviteter, konkurranser og nye mål.

-Det er alltid ryttere som har ambisjoner om å hevde seg i sporten. Vi ønsker å fortsette å utvikle oss i tiden. Sporten har utviklet seg mer mot dressur og ridbarhet. Det har vært fokus på forbedring ridemessig i sporten vår, og islandshestryttere er alltid kunnskapstørste.

Hestevelferden er i fokus.

-Vi vil lære mest mulig og behandle hestene våre godt. Når man er medlem av en klubb som er tilknyttet FEIF (Det internasjonale forbundet for islandshest), så må vi ta godt vare på hestene våre, og vi er veldig opptatte av denne gode ivaretakelsen, sier Aurenes.

Veronica Høgsveen Våland med hesten Gáski frá Vindási. De ble norgesmestere i senior, 250 pass, på tiden 23,03.

Ønsker samarbeid

50 år har gått siden klubben ble stiftet, og nå ser de også litt frem i tid. Gladur vil vokse, synes og skape samhold.

- Vi ønsker et mulig samarbeid på Sørlandet som de har i Haugaland, hvis det er mulig. Vi er en av klubbene som er i samtaler om å redde Epona Ryttersenter og samarbeide om videre drift der. Vi vil være en del av ryttersporten på Sørlandet og vise oss frem på forskjellige steder, avslutter styrelederen.


Fakta:

Gladur Islandshestlag

Stiftet: 1972

Antall medlemmer: Ca 140