Mosjøen Rideklubb gjorde webinaret til en klubbkveld

To fluer i en smekk, tenkte Mosjøen Rideklubb, da webinarserien om hestevelferd kom opp på kalenderen. De inviterte sine medlemmer inn til en temakveld og fulgte det online sammen, og det skal de gjøre ved hvert at de kommende tre foredragene. – Dette var bare positivt, alle bare gleder seg til å delta på de neste webinarene, sier Viktora M. Skar i rideklubben. Torsdag 21. mars er det tid for andre del i serien, der temaet er «Hestens signaler og kommunikasjon».

av
Rebecca Ballestad-Mender
hest / Norges Rytterforbund / Inger Lise Andersen
Mosjøen Rideklubb bruker NRYFs webinarer som en anledning til å arrangere klubbkvelder med lærerikt innhold. Klubben fulgte første webinar ved professor i etologi, Inger Lise Andersen, forrige uke, og vil gjøre det samme ved de tre kommende. (Foto: Mosjøen Rideklubb)

Klubben hadde et ønske om å arrangere temakvelder, og ønsket i år var å ha et ekstra fokus på å tilegne seg kunnskap om hesten. – Da vi så at NRYF planla å holde flere webinarer denne våren om hestevelferd, tenkte vi at det passet perfekt inn i «planene» våre. I tillegg var det en mulighet til å være sosiale sammen i fellesskap, innleder Viktoria. Dette ledet til en plan for våren bestående av fire klubbkvelder med god mulighet til å lære mer gjennom foredragene til Inger Lise Andersen, professor i etologi ved NMBU.

Et lavterskel-arrangement for klubben

Det første Mosjøen Rideklubb gjorde var å undersøke hva klubbens medlemmer kunne tenke seg gjennom klubbens facebook-gruppe. Svaret var klart, det var bare positiv respons å få. Dette ville medlemmene bli med på. Da booket klubben lokale for samtlige fire webinar-kvelder.
-Rideklubben vår har ikke noe eget «klubbhus» eller egnet møterom der vi kan samles for slike kvelder, men vi er så heldige at vi veldig ofte får låne et møterom eller klasserom på den lokale landbruksskolen i Marka, slik at det er mulig for oss å samles til en anledning som denne.

For Mosjøen Rideklubb ble NRYFs webinarer en god mulighet til å få til noe på en ganske enkel og rimelig måte. – Det har vært et ønske i lengre tid om å arrangere tema-kvelder/foredrag. Dette ønsker vi å tilby medlemmene, men det er ikke like stor eller enkel tilgang på kurs- og foredragsholdere her. Ofte må det bookes lang tid i forveien, det koster gjerne en del for reise og foredrag og det kan være litt begrensninger i forhold til tid og tema. Da blir det litt for sjeldent arrangert i forhold til hva vi ønsker.

Mosjøen Rideklubb har ønsket å arrangere temakvelder, men det er både kostbart og krevende å arrangere dette helt selv. - NRYFs webinar var en fin mulighet for oss til å få til akkurat det vi ønsket få til, forteller Viktoria M. Skar i klubben. (Foto: Mosjøen Rideklubb)

Især viktig for de yngre – og deres foresatte


Det at klubben det siste året har hatt en stor vekst innen den yngre garde, gjorde også sitt til at klubben ønsket å legge til rette for at medlemmene kunne tilegne seg kunnskap. – Vi både ønsker og oppfordrer at medlemmene – og deres foresatte – skal tilegne seg nyttig kunnskap. Vi har heller ingen rideskole tilknyttet klubben vår, og tilbudet i området er heller ikke tilstrekkelig – mange lærer jo mye av det grunnleggende med hest og hestehold i rideskolen. Derfor ønsket vi å dekke litt av det behovet med alt fra kvelder fylt med kunnskap som gjennom webinar til aktiviteter som treffer denne aldersgruppen.
Vårens NRYF-webinarer kom på kalenderen med ganske kort varsel til publikum i forhold til det å arrangere noe felles, men klubben ville prøve. Første kvelden var det 12 klubbmedlemmer som deltok, i et aldersspenn fra voksen ned til 12 år. – Det synes vi er utrolig bra. Nå er det 12 stykk med mer kunnskap og forståelse om hesten! Vi oppfordret i forkant spesielt foresatte til å komme sammen med barna sine, da vi ser det er få som vet så mye mer enn hvordan en hest ser ut, sier Viktoria.

12 medlemmer i aldersspennet vokse-12 år møtte til første webinar. - Nå er det 12 stykk med mer kunnskap og forståelse om hesten! (Foto: Mosjøen Rideklubb)

Slik gjorde de det

Oppmøte var en halv time før foredraget startet. – Da kunne man forsyne seg med det vi serverte, snakke sammen litt eller stille spørsmål om man ønsket.
På menyen sto frukt-beger, grønt og diverse snacks og drikke. Her har Viktoria et godt klubbtips: - Bama har et konsept som heter «idrettsfrukt» der man får tilbakebetalt 50 % av summen på Bama-varer som brukes eller selges i forbindelse med idrettsarrangement. Dette er et supert tilbud som vi ønsker å benytte oss av flere ganger, det er jo fint å få noe annet enn kake og pizza hver gang man samles, smiler Viktoria.

Viktoria gir et godt klubbtips; Bamas idrettsfrukt: - Man tilbyr noe godt og sunt, samtidig som man får tilbake 50 % av summen av det man bruker i forbindelse med et idrettsarrangement. (Foto: Mosjøen Rideklubb)


Gleder seg

Foredraget ble vist på storskjerm. Det var litt lyd-trøbbel helt i starten, men så fløt det fint. Tilbakemeldingene klubben gir etter den første av fire webinarer er utelukkende positive lyder det fra Mosjøen Rideklubb.
-At både positive og negative deler ble belyst, samt at hun kom med flere eksempler som var relaterbare var noe vi satte stor pris på, især hos noen av de yngre som ikke alltid forstår fagterminologien som blir brukt. Da er det fint å kunne kjenne seg igjen i eksempler og andre forklaringer, sier Viktoria. – Foreleseren var tydelig, hun hadde god flyt, hadde en tydelig stemme – det var lett for deltagerne å «henge med». Hun var utrolig kunnskapsrik og fornuftig!

Hvert webinar varer en time:
- Foredraget var av passe lengde, hadde det vært lenger, hadde man kanskje trengt 5-10 minutters pause midt i for å holde fokus. Men at det bare tar en time gjør det mulig å for eksempel ha et medlemsmøte eller annen aktivitet før eller etter webinaret. Det er fint å benytte muligheten når man først er samlet!

At webinarene er et gratis tilbud fra NRYF som alle kan benytte seg av, ble også satt pris på. – At det er gratis er veldig fint, ettersom kunnskap er så utrolig viktig, synes vi det er en selvfølge at det er gratis for deltagerne. Men selvfølgelig skal de som legger sin tid og energi i å holde foredrag ha betalt deretter, så det er fint at de som arrangerer tar den kostnaden og ikke den enkelte. Alt med hest er så kostbart fra før, så det er fint at det å få mer kunnskap kan være gratis! Nå bare gleder alle seg til å delta på webinarene som kommer!

Frem til torsdag 21. mars klokken 12 er det mulig å melde seg på neste webinar i denne serien! (Foto: NRYF)

Vil du følge webinarene? Du trenger ikke ha fulgt det første webinaret for å ha utbytte av neste! Du finner mer informasjon samt påmelding her!

Relaterte artikler