Hva er hovsenebeinssyndrom?

Hovsenebeinssyndrom er egentlig en fellesbetegnelse for ulike lidelser i bakre del av hoven. Det kan ramme hester i ulike disipliner og i ulik alder. Vi ser det ofte på store ridehester og quarterhester.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Illustrasjonsfoto: NRYF

Av veterinær Marianne Øverlie, Bjerke

Oftest rammer det begge frambeina, men det kan oppstå på et frambein. Lidelsen sees svært sjeldent i bakbein. De første tegnene rytter merker er gjerne at dressurhester sliter med øket trav, spranghester vegrer på hinder, eller at hesten nikker med hodet når man traver på en liten volte. Selv om det kalles hovsenebeinssyndrom er det egentlig en kompleks lidelse som kan ramme mye mer enn hovsenebeinet. Derfor har man nå gått litt vekk i fra denne betegnelsen og kaller det heller smerte i bakre del av hoven. Ulike strukturer som kan være rammet er for eksempel hovsenebeinsbursaen (en slimpose mellom hovsenebeinet og den dype bøyesenen), den dype bøyesenen og støttebånd (kollateral ligament) til hovsenebeinet.

Nye bildediagnostiske verktøy som MR gjør at man nå kan skille mellom de ulike lidelsene og få en mer spesifikk diagnose. En mer spesifikk diagnose gjør at man kan sette i gang en mer målrettet behandling. Dette gjør at prognosen er bedre enn tidligere.

Behandling må tilpasses hver enkelt hest, og det er ofte en sammensatt behandlingsplan hvor korrekt beskjæring og beslag er en viktig del. Medisiner, hvile og eventuelt sjokkbølgebehandling er også en del av behandlingen.

Relaterte artikler